Iran kaller den norske ambassadøren inn på teppet

Det har blitt holdt Iran-demonstrasjoner både i Iran og over hele verden de siste ukene, hvor folk har protestert mot de iranske styresmaktene. Her fra en demonstrasjon i Oslo i slutten av oktober. Les mer Lukk

Iran uttrykker igjen misnøye over stortingspresident Masud Gharahkhanis støtte til demonstrasjonene i Iran. Mandag ble den norske ambassadøren kalt inn på teppet.

Årsaken er «uakseptable uttalelser mot Den islamske republikk», skriver Reuters , som siterer det iranske nyhetsbyrået Fars.

I møtet med ambassadør Sigvald Hauge skal det iranske utenriksdepartementet ha uttrykt misnøye med stortingspresident Masud Gharahkhanis uttalelser om Iran, skriver Dagbladet.

– I dette møtet ble uttalelsene fra dette landets parlamentspresident i et intervju med ett av opposisjonsmediene – til støtte for forstyrrelsene – og hans inngripen i Irans indre anliggender sterkt fordømt og avvist, skriver Fars.

Utenriksdepartementet bekrefter at Hauge ble kalt inn til et møte forrige fredag.

– Vi kan bekrefte at ambassadør Sigvald Hauge ble innkalt til et møte i iransk UD fredag 4. november, hvor man fra iransk side ønsket å ta opp nylige uttalelser fra stortingspresidenten i Norge og et norsk innlegg på et uformelt møte i Sikkerhetsrådet i FN 2. november. Ambassadør Hauge gjorde rede for den norske regjeringens offisielle syn på Mahsa Amini-saken, skriver seniorrådgiver Mathias Rongved i UD i en epost til NTB.

Vil fortsette støtten

Dette er andre gang på kort tid at landet innkaller den norske ambassadøren i forbindelse med Gharahkhanis uttalelser om opprøret i Iran.

Gharahkhani skriver på Twitter mandag kveld at han kommer til å fortsette å støtte demonstrasjonene i Iran.

– Som stortingspresident står jeg opp for demokrati, frihet og menneskerettigheter, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre, skriver han.

– Unge mennesker i Iran risikerer livet for den samme frihet og demokrati som vi har i mitt land Norge. De krever rettferdighet og demokrati og blir møtt med kuler og vold. Jeg kommer til å fortsette å være deres stemme, skriver Gharahkhani videre.

Omfattende demonstrasjoner

Protestene i Iran ble utløst av at 22-årige Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september. Siden det har tusener av iranere demonstrert mot de iranske styresmaktene hver eneste dag over hele landet.

Det er de mest omfattende demonstrasjonene i landet siden den islamske revolusjonen i 1979, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange er drept og enda flere skadd i demonstrasjonene, og iranske myndigheter har slått hardt ned på protestene.

I forrige uke ble det holdt et uformelt møte i FNs sikkerhetsråd. Der ga Norge full støtte til iranske demonstranters krav til myndighetene om å respektere menneskerettighetene, opplyste Norges FN-delegasjon til NTB.