UD: Utspillet om delelinjen er ikke offisielt russisk standpunkt

Utenriksdepartementet (UD) mener utspillet om å revurdere delelinjen ikke er uttrykk for Russlands offisielle politikk. Les mer Lukk

Norske myndigheter mener utspillet om å revurdere delelinjeavtalen fra 2010 ikke er Russlands offisielle linje.

Det går fram av en uttalelse fra statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet.

– Utspillet om delelinjeavtalen representerer ikke offisielle russiske standpunkter, det er bekreftet gjennom Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov. Det er ikke naturlig for norske myndigheter å gå i diskusjon med Russland basert på utspill fra en enkeltpolitiker, sier Petersson i en uttalelse sendt til NTB.

Det var presidenten Vjatsjeslav Volodin i Dumaen, det russiske underhuset, som denne uka uttalte at nasjonalforsamlingen skal vurdere å skrote avtalen.

– Gjelder på ubestemt tid

Petersson gjentar Utenriksdepartementet budskap om at delelinjeavtalen ikke inneholder noen klausul for oppsigelse.

– Avtalen gjelder på ubestemt tid. Vi legger til grunn at Russland vil fortsette å forholde seg til avtalen. Det er både i Russlands og Norges interesse, sier statssekretæren.

Delelinjeavtalen mellom Norge og Russland fra 2010 fastsatte en grenselinje mellom de to landene i Barentshavet og er blant annet viktig for det norsk-russiske fiskerisamarbeidet.

Frp ba om informasjon

Frp mener regjeringen bør informere Stortinget om saken.

– Nå blir det mange spekulasjoner som jeg og andre kan sette i gang, uten at det kanskje er grunnlag for det, sa partiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde til Klassekampen fredag.

Han oppfordret samtidig regjeringen til å fortelle hva de tenker for å skape ro om situasjonen.

NTB har bedt om en kommentar fra utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide (H) til saken, men har fått til svar at Høyre ikke ønsker å kommentere saken akkurat nå.

Partiets utenrikspolitiske talsperson Hårek Elvenes sier imidlertid til Klassekampen at han er bekymret.

– Vi kan ikke ignorere det. Russland har vist en økende vilje til å sette makt bak ulike trusler, og det må vi være klar over, sier han.