Støre ber Kina ta tydelig standpunkt i Ukraina-krigen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket fredag med Kinas statsminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) oppfordret Kina til å ta et tydelig standpunkt i Ukraina-krigen da han snakket med Kinas statsminister Li Keqiang fredag.

– Kinas stemme har tyngde, med det følger ansvar. I dag hadde jeg en åpen og konstruktiv samtale med Kinas statsminister Li Keqiang. Jeg understreket at Kina bør gå klart ut mot krigen i Ukraina, til forsvar for FN-pakten og internasjonal lov, skriver Støre på Twitter.

Kina har ikke fordømt den russiske invasjonen av Ukraina og avsto å stemme da FNs hovedforsamling i forrige måned gjorde det.

– Kina, som sier de vektlegger FNs regelverk og lands rett til territoriell integritet stor betydning, har også et ansvar for å bidra til å stanse Russlands angrepskrig, sier Støre i en pressemelding.

Han mener Kinas posisjon i spørsmålet er viktig og påvirker landets globale omdømme, særlig i Europa.

Andre temaer som ble tatt på i samtalen med den kinesiske statsministeren, var klima og den økenden handelen mellom Norge og Kina. Han oppfordret også Kina til å bidra i den globale pandemikoalisjonen ACT-A, hvor Støre selv er medleder.

I tillegg snakket de om menneskerettighetsspørsmål, opplyser han.

– Jeg anerkjente Kinas tilslutning til ILO-konvensjonen om arbeidstakerrettigheter. Jeg uttrykte klart norsk bekymring for utviklingen i Xinjiang og Hongkong, sier Støre.