Ny app skal gi færre forsinkede tog

Strekningen mellom Oslo S (bildet) og Bestum beskrives som «verstingen» av Bane Nor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Les mer Lukk

Bane Nor tester ut en app som skal varsle om behov for reparasjoner. Målet er at feilene skal rettes før de fører til forsinkelser og trafikkstans.

– Appen er i bruk og utvikles stadig for å overvåke større deler av jernbanen. Dette vil komme de reisende til gode, sier konserndirektør Sverre Kjenne i Bane Nor i en pressemelding.

Det som skjer i praksis, er at sensorer utløser alarmer og varsler om begynnende feil. Bane Nors folk kan se hvilke komponenter som må byttes ut eller repareres. Det kommer varsler i en app, som i sin tur utløser en arbeidsordre til fagfolk på vakt.

Den nye appen testes ut over store deler av landet, men det er ekstra trykk på «versting-strekningen» mellom Oslo S og Bestum – som ligger nær Lysaker.

– I dette området går det flest tog som påvirker trafikkflyten i størst mulig grad. Kan vi forebygge feil her, betyr det mye for mange. Her ser vi tydelig effekten av å endre måten vi planlegger og utfører vedlikeholdet av jernbanen på, sier Kjenne.