Grønt coronapass gir ikke fritak fra innreisekarantene

Fullvaksinerte og beskyttede får grønt i det nye coronasertifikatet, mens uvaksinerte får rødt. Folk med grønt koronapass må fortsatt i innreisekarantene etter reiser til utlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk

Folk med grønt coronasertifikat må fortsatt i karantene etter innreise til Norge fra utlandet, opplyser Helsedepartementet.

– Ja, de må i karantene, men kan teste seg ut av innreisekarantene ved negativ PCR-test tidligst etter tre døgn, sier statssekretær Erlend Svardal Bøe (H) til NTB.

PCR-test er den vanlige koronatesten der prøver fra nese og svelg bli analysert.

Forventer fritak

I det nye coronasertifikatet, som etter planen skal gjelde fra fredag, får fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt corona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, grønt, mens uvaksinerte får rødt.

Førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo, som er en av Norges fremste eksperter på smittevernloven, sa til NTB tirsdag at hun forventer at karantenekravet forsvinner for dem med grønt pass.

– Nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes, mener hun og viser til at det nå er godt dokumentert at coronavaksinen beskytter mot smittespredning.

Ny vurdering

Regjeringen mener imidlertid å ha sitt på det tørre når det gjelder forholdsmessigheten i karantenekravet.

– Helsedirektoratet og FHI vurderer at vilkårene i smittevernloven for å ha innreisekarantene for beskyttede fortsatt er oppfylt, slår Bøe fast.

For fullvaksinerte kan imidlertid situasjonen endre seg.

– Regjeringen har bedt Helsedirektoratet og FHI gjøre en ny vurdering av når fullvaksinerte kan få unntak fra innreisekarantene fullt ut, sier statssekretæren.

Onsdag holder helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg en ny pressekonferanse omckoronasituasjonen. Den skal imidlertid først og fremst handle om Janssen-vaksinen.