Human Rights Service kan miste statsstøtten

Ifølge Hege Storhaug har HRS opparbeidet seg høy troverdighet på saker om islam og innvandring. Nå mister organisasjonen statsstøtten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Et flertall på Stortinget går inn for å be regjeringen fjerne statsstøtten til den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Et flertall bestående av Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vender tommelen ned for å videreføre støtte til HRS i statsbudsjettet for neste år.

Det går fram av en innstilling fra justiskomiteen. Saken skal stemmes over i Stortinget 28. mai.

Flertallet ber også regjeringen oppheve retten Human Rights Service har til å foreslå nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE). HRS er kjent som en både innvandrer- og islamkritisk organisasjon.

Fått over 26 millioner

I årets statsbudsjett ble støtten til HRS på 1,8 millioner kroner videreført. Siden 2005 har organisasjonen fått nær 26,2 millioner kroner i statlige overføringer.

Støtten til HRS har skapt strid flere ganger de siste årene. I 2018 forsøkte daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) å kutte i støtten med 500.000 kroner, noe som førte til at daværende regjeringspartner Frp reiste bust.

Frp har lenge vært en av HRS' varmeste forsvarere.

Det lyktes ikke NTB onsdag å få en kommentar fra Human Rights Service.

– Ønsker å stilne

I innstillingen skriver Frps representanter Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg at HRS er blant de første som har gått nærmere inn på innvandringens negative konsekvenser på samfunnsnivå, og derfor fortjener en plass på statsbudsjettet.

– Men vi registrerer at illiberale, antidemokratiske og autoritære krefter fra venstresiden ønsker å stilne de som er uenig i makthaverne, skriver de.

Flertallet mener på sin side at nettstedet HRS driver, utgir både ensidig og tidvis diskriminerende nyhetsartikler.

– Det er problematisk at dette gis legitimitet av den norske regjering og stortingsflertallet gjennom statlig støtte over statsbudsjettet, heter det i innstillingen.