Bøndene kutter i støtten til Nei til EU

Nei til EU aksjonerer utenfor Høyesterett i januar i forbindelse med at retten skulle ta stilling til om Nei til EUs ACER-søksmål skulle kunne prøves for domstolene. Organisasjonen fikk medhold. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Les mer Lukk

Nei til EU har i alle år nytt godt av rause bevilgninger fra Norsk Landbrukssamvirke (NL) og bondeorganisasjonene. Men nå krymper budsjettene

Landbrukssamvirket kutter bevilgningene fra totalt 2,3 millioner i fjor til 1,5 millioner i år. I 2016 var Landbrukssamvirkets totale overføringer til Nei til EU på nesten 3,9 millioner, skriver Aftenposten.

Konserndirektør Johnny Ødegård i Tine viser til at i perioden etter folkeavstemningen i 1972 og fram til EU-kampen­ før folkeavstemningen i 1994, var bevilgningene på et lavt nivå. Dersom medlemskap kommer på dagsordenen igjen, vil det være aktuelt å øke bevilgningene.

Nei til EU hadde budsjettert med 16,7 millioner i inntekter i 2021 – før landbrukets kutt. Inntektsbortfallet vil organisasjonen dekke inn ved å be om mer støtte fra medlemmene. I tillegg vil Nei til EU kutte ett årsverk i sekretariatet.

Det er nå 27 år siden Norge sa nei til medlemskap i EU. I dag er det bare Høyre og Venstre av partiene på Stortinget som aktivt ønsker medlemskap. Ap har lagt saken i fryseboksen. Frp, KrF, Rødt, MDG, SV og Senterpartiet er alle motstandere av norsk EU-medlemskap.