Vinteren slår tilbake i nord, mens det blir litt kaldere sørpå i uken som kommer

Vinteren vil slå tilbake, dog i varierende grad, i uken som kommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

Selv om det søndag – den siste februardagen – knapt var mulig å finne en minusgrad i hele landet, slår vinteren tilbake særlig nordpå i uken som kommer.

– Søndag var en vårdag, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe og kan by på temperaturer som nær 14 plussgrader på Konnerud ved Drammen, og fem plussgrader så langt nord som i Hammerfest.

– Men våren har nok ikke kommet for godt, sier han og heller litt kaldere temperaturer i blodet på dem som lengter.

Om det var plussgrader over hele landet søndag, så var det østlendingene som i størst grad kunne nyte strålende sol. Det var mer skyet vær i andre deler av landet, mens det i nord vanket nedbør og vind og ruskevær til tross for relativt milde temperaturer.

Sjekk været der du bor

Kaldere vær

Allerede mandag kan folk nordpå oppleve at det blir kaldere, med sludd og snø. Og den kalde vinden nordfra tar seg sørover i løpet av denne første uken av mars på grunn av et lavtrykk som passerer i Barentshavet, ifølge Meteorologisk institutt.

I Trøndelag og på Nordvestlandet får de regn, og også i Rogaland spås det nedbør mandag, mens folk på Østlandet kan glede seg til mer sol mandag,

– Det meste av Sør-Norge får beholde godværet også tirsdag, mens det i Møre og Romsdal blir litt regn tirsdag. Så kryper kulden sørover onsdag. Det blir fortsatt sol torsdag på Østlandet. På dagtid blir det temperaturer mellom 0 og 5 plussgrader, mens det kan bli minusgrader nattetid, sier Alsvik Walløe.

Torsdag blir det snøbyger helt ned til Møre og Romsdal, men statsmeteorologen kan iallfall glede østlendingene med at de slipper unna nedbør i den første uken av mars.

Vinterferie for flere

Kommende uke er det vinterferie for elever i Bergen og de fleste av de tidligere hordalandskommunene, Innlandet, Rogaland og Nordland.

– Sørpå får de som drar til fjells OK værforhold, særlig i de fjellområdene som grenser mot sør og øst, sier Terje Alsvik Walløe.

Så har man satset på vinterferie for eksempel i Hemsedal, Geilo, Hovden og Trysil ser det altså lovende ut. Temperaturen går fra mild start til kaldere utover fra torsdag. I de nordligere fjelltraktene blir det mer nedbør.

Kaldere enn normalt

Februar startet bikkjekaldt, med temperaturer ned mot 40 minusgrader. Søndag var det knapt en eneste minusgrad å spore. Men det monnet likevel ikke helt, ifølge statsmeteorologen:

– Til tross for helgens milde avslutning, så var februar i år kaldere enn normalt, oppsummerer Alsvik Walløe.