Over 180 snøskredfaste personer hentet ut i Alta

To hurtigbåter hentet mandag ut 184 personer fra Storekorsnes i Alta kommune. Beboerne har vært innestengt som følge av et snøskred søndag.

MS Loppøy og MS Melkøy tok med seg henholdsvis 97 og 87 passasjerer, skriver Altaposten. Båtene ankom Alta like før klokken 17.

Et sju meter høyt skred stengte søndag fylkesvei 8830 og isolerte 100 hyttefolk og 100 fastboende i områder ved Skillefjord.

Fremst i køen ut av isolasjonen har kommunen satt personer som trenger det av helsemessige og yrkesmessige årsaker, mens personer uten hastverk er bedt om å vente.

Resten hentes ut tirsdag

De fleste av dem som fortsatt er isolert, holder til i Korsfjord og utover. Foreløpig er situasjonen uavklart for 50 personer i området, som ventes å bli hentet ut i 9.30-tiden tirsdag.

Hurtigbåten MS Falkefjell sendes da fra Hammerfest til Lille Lerresfjord. Løsningen ble framforhandlet mellom kommunen og fylkeskommunen mandag kveld.

Veien kan tidligst åpne torsdag om været og sikkerhetshensyn tillater at man begynner å rydde veien tirsdag.

– Det er en betydelig jobb som skal gjøres for å gjenåpne veien. Sikkerheten for dem som skal gjøre jobben, er det aller viktigste, sa ordfører Monica Nielsen (Ap) i Alta kommune til NTB i 9-tiden mandag morgen.

Omkjøring gjennom Finland

Det er ingen grunn til å tro at folk ble tatt av skredet, da de rasutsatte områdene ligger til side for bebyggelsen. De berørte menneskene i området er vant til rasfare, de har mat og ved, og det er ikke en kritisk situasjon, ifølge Nielsen.

Flere andre veier er stengt i kommunen, deriblant deler av E6, og tilgangen til Vest-Finnmark og Troms er begrenset. Det har medført at folk har måttet kjøre om Finland, sier ordføreren.

– Vi har jobbet for å ha mulighet til å kjøre transitt uten å havne i karantene, sier Nielsen.

Hun peker på at næringslivet har behov for forflytting til Troms og håper på en god løsning mellom sentrale norske og finske myndigheter.