Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte

Mange har hjemmekontor og digital undervisning for å forhindre at smitten sprer seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

131 av 356 kommuner i Norge har ennå ikke fått påvist coronasmitte.

Det skriver Dagbladet , som har samlet inn tall fra kommunene.

Ifølge deres oversikt er Viken fylke verstingen. Her har hele 48 av 51 kommuner fått påvist coronasmitte. I motsatt ende av tabellen finner vi Nordland fylke, som har fått påvist smitte kun i 18 av 44 kommuner.

Vefsn kommune i Nordland med sine 13.278 innbyggere, er den største kommunen som fremdeles ikke har fått påvist smitte.

For å få en idé på hvor store mørketallene er, har professor i epidemiologi Lars Johan Vatten ved NTNU skissert spredningen av viruset i landsbyen Vo, ved Venezia. Der ble hele befolkningen testet etter det første kjente italienske coronarelaterte dødsfallet. Da kom det fram at tre prosent av befolkningen i byen testet positive.

Coronapandemien og oppfordringen fra helsemyndighetene om å holde seg hjemme setter et spesielt og stille preg på hovedstade. Torsdag den 26. mars kl 15 var det så og si folketomt i Oslos gater. Her fra Jernbanetorvet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Skulle de samme tallene gjelde i Oslo ville 21.000 av byens 700.000 innbyggere være smittet, sammenlignet med de 989 bekreftede smittede nå på lørdag. Ifølge Vatten er det derfor vanskelig å vite om det faktisk er noe smitte i de kommunene uten registrerte tilfeller.

Han har imidlertid ingen tro på at er en hensikt ved å teste de med milde eller moderate symptomer, så lenge man ikke tester hele befolkningen.

– En stor del av smitten foregår blant smittede som ikke aner at de er smittet. De er kilden til de såkalte «mørketallene».