Undersøkelse: Flere vil ha rovdyrvern

De fleste i undersøkelsen som Sentio har gjort for Nationen, vil at rovdyrvernet skal være som i dag. Her er ulv på Langedrag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere nordmenn enn tidligere mener dagens vern av rovdyrene i Norge er bra, ifølge en undersøkelse.

28 prosent vil ha mer vern av rovdyrene i Norge, viser en undersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen. Det er seks prosentpoeng færre enn i 2015.

Antallet som vil ha mindre rovdyrvern, har også blitt færre. 17 prosent vil ha mindre vern, mot 20 prosent tidligere.

De fleste i undersøkelsen vil at rovdyrvernet skal være som i dag. 44 prosent svarer dette, mot 35 prosent for fire år siden.

– De fleste har ikke så sterke meninger om rovdyr. Rovdyr og rovdyrforvaltning engasjerer egentlig ikke så mange, sier seniorforsker Olve Krange ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Nationen.

Undersøkelsen, som ble gjennomført i desember, viser at folk bosatt i Oslo ønsker mest vern, mens personer som bor på landsbygda, ønsker mindre vern.

– Likevel, alt styret og all oppmerksomheten rovdyrene, og særlig ulven, har fått i perioden siden 2015, har trolig påvirket holdningene, også til et ganske flertydig spørsmål om mer eller mindre vern. Det generelle inntrykket når man sammenlignet de to undersøkelsene, er likevel at situasjonen er ganske stabil, sier Krange.

1.000 personer deltok i undersøkelsen.