Norwegian-saken: PST gransket av EOS-utvalget i over ett år

PSTs lokaler i Nydalen i Oslo. Les mer Lukk

Stortingets vaktbikkje overfor etterretningen, EOS-utvalget, satte allerede i fjor vår i gang en undersøkelse av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Granskingen har sammenheng med onsdagens nyhet om at en av PSTs ansatte var inne i bookingsystemet til flyselskapet Norwegian, sier leder av EOS-utvalget Svein Grønnern til Dagens Næringsliv torsdag.

Grønnern bekrefter at EOS-utvalget allerede i fjor vår inspiserte PSTs kontor på Gardermoen og har undersøkt saken siden da.

– Den inspeksjonen hos PST på Oslo lufthavn har en sammenheng med saken dere skriver om, ja, sier han til avisa.

Inspeksjonen er også nevnt i EOS-utvalgets årsrapport for 2018. Ifølge EOS-lederen vil utvalget konkludere i saken i løpet av noen måneder.

I mai i år gikk alarmen hos Norwegian da selskapets sikkerhetsansvarlige oppdaget at en PST-ansatt hadde logget seg inn på flyselskapets bookingsystem, under tilsyn av en Norwegians egne ansatte.

Datatilsynet ble varslet av flyselskapet 22. mai, og både tilsynet og EOS-utvalget undersøker nå saken. Også Tolletaten, som har egne tilgangskoder til bookingsystemene, er i gang med en gransking. Onsdag tilbakeviste imidlertid etaten at PST hadde fått tilgang til deres koder.