SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved arbeidskonflikten i sykehussektoren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk

SV-leder Audun Lysbakken er bekymret for arbeidstakernes streikerett, etter at regjeringen iverksatte tvungen lønnsnemnd i sykehusoppgjøret.

Regjeringen avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd, etter at Helsetilsynet varslet om at den planlagte opptrappingen av streiken ville gå utover liv og helse ved flere av sykehusene i landet.

SV-leder Audun Lysbakken mener det er vanskelig å streike for rettighetene sine, når regjeringen er villig til å gripe til tvungen lønnsnemnd.

– Det er svært vanskelig for ansatte i helsesektoren å streike for rettighetene sine, når arbeidsgiverne bare kan vente på lønnsnemnd og regjeringen er villig til å gripe inn. Jeg er oppriktig bekymret for streikeretten i Norge, sier han til NTB.

Lysbakken mener regjeringen har et stort ansvar for arbeidskonflikten i sykehussektoren, og at Stortinget må gripe inn og sikre de streikenes krav om pensjon fra første krone. SV-lederen får støtte av Jonas Gahr Støre (Ap).

Ap-lederen peker på at det er helseminister Bent Høie (H) som sitter som eier av sykehusene, og har derfor vanskelig for å tro at det har vært reelle forhandlinger om et krav som høyrepartiene flere ganger har vist at de er imot.

– Dette rettferdige kravet er et prinsipp som Arbeiderpartiet støtter. Vi har foreslått det flere ganger på Stortinget, men høyrepartiene har stemt det ned hver gang, sier han.