DSB: Alvorlig regelbrudd å forlate cyanid

Politiet etterlyser en Mercedes Sprinter som ble stjålet fra Lørenskog stasjon. Bilen er en 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. Lasten inneholder medikamenter til sykehus i Norge, inkludert en beholder med det svært giftige stoffet cyanid. Foto: Privat / Politiet / NTB scanpix Les mer Lukk

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier det er et alvorlig regelbrudd om varebilen som inneholdt cyanid, ble forlatt før tyveriet.

Dersom bilen ble forlatt uten tilsyn, er det et brudd på landtransportforskriften for farlige stoffer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til NRK.

– Det er et alvorlig brudd fordi kaliumcyanid er et veldig giftig stoff. Regelverket for transport av farlig gods både i Norge og resten av Europa er veldig strengt. Det er selvfølgelig for å beskytte befolkningen, sier Pedersen.

I forskriften kreves det at alle som har befatning med farlig gods, skal vise aktsomhet og hindre at det kommer på avveie eller i urette hender. Godset skal også transporteres uten «unødig opphold». Kaliumcyanid skal ikke forlates uten tilsyn.

Les også: Politiet frykter at stjålet cyanid kan være dumpet

Varebilen, en Mercedes Sprinter, ble stjålet onsdag kveld ved Lørenskog stasjon. Først fredag ble det imidlertid klart for politiet at det svært giftige stoffet ble oppbevart i bilen. 25 gram kaliumcyanid skulle til Universitetet i Oslo for celleforskning. Pakningen utgjør 125 dødelige doser.

Cyanider og blåsyre er svært giftige stoffer og virker i løpet av kort tid. Stoffene påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning.

Les også: Varebil som fraktet cyanid fremdeles ikke funnet