Evakuerte får flytte tilbake til husene i Lofoten

Svenn Erling Lundgård kjører brøytebil på FV 815 i Vestvågøy i Lofoten onsdag morgen. Flere veier er fortsatt stengt etter det voldsomme snøværet de siste dagene. Foto: Eric Fokke / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 200 mennesker som var evakuert fra hjemmene sine etter uvær i Lofoten, får nå flytte tilbake.

Klokka 14.40 sendte Vestvågøy kommune ut SMS til alle de berørte om at evakueringen var opphørt. Dette gjelder omtrent 100 evakuerte på Ramberg og 100 evakuerte i Skjelfjord.

Beslutningen ble tatt av politimesteren i Nordland etter at en rasekspert og folk fra Statens vegvesen gjorde en befaring i området onsdag. Innbyggerne har vært evakuert siden mandag som følge av enorme snømengder og stor skredfare.

Enkelte har også vært evakuert i Ballstad, men her er situasjonen ikke endelig avklart.

– Når det gjelder Ballstad så ble evakueringen delvis opphevet i går. Geologene vil i løpet av ettermiddagen gjøre en ny vurdering av situasjonen. De husene på Ballstad som er berørt av evakueringen vil få informasjon direkte fra kommunen, opplyser politiet i Nordland.

Veier åpner

Onsdag ettermiddag meldes det at alle veiene i Lofoten snart kan åpnes igjen. Det har vært godt vær i området i løpet av dagen, slik at fly og båter kunne trafikkere de områdene som ligger blokkert av ras.

Politiet i Nordland advarer imidlertid om at skredfaren fortsatt er stor, og folk oppfordres til å være forsiktige.

– Vi får melding om flere formentlig turister som trosser sperringene ved Vareid. Her er det rasutsatt og området er stengt. Dette anses som farlig, skriver politiet på Twitter.

De antatte turistene hadde tatt seg forbi fysiske sperringer på E10 i Flakstad.

Nyslått minister følger med

Onsdag opplyste Norges ferske samfunnssikkerhetsminister, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), at hun følger situasjonen i Lofoten tett.

– Jeg glad for at beredskapsarbeidet fungerer. Det gjøres en kjempejobb av kommunene og av andre lokale krefter, sier statsråden, som holder seg løpende oppdatert på situasjonen.

– Jeg blir holdt løpende orientert om situasjonen lokalt og regionalt. Sivilforsvaret, forsvaret og andre etater står i beredskap for å kunne settes inn ved behov. Jeg har også snakket med fylkesmann Tom Cato Karlsen som skryter av alle de involverte, sier statsråden.