16 år gammel jente knivdrept på Vinstra

En tenåring er død etter å ha blitt knivstukket på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland. Politiet har kontroll på en mindreårig gjerningsperson. Foto: Bård Bårdløkken / NTB scanpix. Les mer Lukk

En 16 år gammel jente ble knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune onsdag ettermiddag. En 16 år gammel gutt er siktet for drapet.

Fakta om drapssaker i Norge i 2018  

Hittil i år har norsk politi startet etterforskning av 20 drapssaker med til sammen 21 ofre.

• 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18 ved Larvik. Også mannens kone og tre barn blir skadd. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, blir i Larvik tingrett dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

• 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.

• 13. januar: Janne Jemtland (36) blir funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark. Hun ble sist ble observert 29. desember og meldt savnet 30. desember. Ektemannen ble fredag 12. januar pågrepet, siktet og senere tiltalt for drap. Ifølge tiltalen ble kvinnen skutt i hodet med pistol, før ektemannen senket henne i vann så hun døde. Saken skal opp for retten i november.

• 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel for drapet. Han har anket dommen.

• 10. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen pågripes i leiligheten og siktes for drap. Han blir senere tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

• 10. mars: En mann i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell og han ble løslatt fra varetekt i april.

• 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.

• 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 5-tiden om morgenen. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje. Han er siktet for drap. Også moren til 21-åringen er siktet for drap.

• 9. april: Den En 38 år gamle marokkanske kvinnen Houda Lamsaouri blir funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes for drap to dager senere.

• 28. juni: En mann i 60-årene blir kritisk skadd i en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen 26. juni. Han dør to dager senere. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Siktede kan bli overført til tvungent psykisk helsevern.

• 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett felles barn med kvinnen.

• 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket mens han er på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 18 år gammel mann som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drapet som ble begått da han fortsatt var 17 år gammel. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk da drapet skjedde.

• 30. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En 17-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

• 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.

• 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum i Hedmark. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

• 17. september: Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) blir drept i en bolig for asylsøkere i Prinsens gate i Trondheim sentrum. En 19-årig mann, som blir skutt i beinet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon, er siktet for drapene. Alle de involverte har bakgrunn fra Afghanistan.

• 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan blir funnet død etter en brann i en kjellerleilighet i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet for drap. Han nekter for å ha drept kona.

• 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.

• 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen Østfold blir knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet en uke etter drapet.

• 31. oktober: En tenåring blir knivstukket og drept på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland. En annen tenåring er pågrepet og siktet. En voksen person er skadd, og ble brakt til sykehuset på Lillehammer.

Kripos og barnevernet er koblet inn.

– Politiet kan bekrefte at den omkomne er en jente på 16 år. En gutt på 16 år er siktet for drapet. Begge er hjemmehørende på Vinstra. Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke gå ut med relasjonen mellom de to. Den skadde personen er en voksen mann, opplyser politiadvokat Trine Hanssen i Innlandet politidistrikt onsdag kveld.

Politiet fikk melding om knivstikkingen i et boligfelt i Sorperoa på Vinstra like før klokken 16 onsdag ettermiddag. Den voksne mannen ble påført kutt i beinet og ble kjørt til sykehuset på Lillehammer.

Vet lite om hendelsen

– Vi vet foreløpig veldig lite, og det er uklart hva som har skjedd og hvilken relasjon det er mellom de involverte. Siktede ble pågrepet utendørs, og vi mener vi har pågrepet riktig person, sier Hanssen til NTB.

På grunn av siktedes lave alder er barnevernet rutinemessig koblet inn i saken, sier hun.

Både drapsofferet og den siktede er norske statsborgere, og ingen av dem er kjent av politiet fra før, sier Hanssen til NRK.

Håper på avhør onsdag kveld

Det er ikke kjent om den siktede 16-åringen erkjenner straffskyld eller om han har knyttet seg til knivangrepet på noen måte. Motivet for drapet er ikke kjent.

– Det er litt for tidlig å si noe om. Vedkommende vil bli formelt avhørt etter hvert, så vi må komme tilbake til hvordan siktede stiller seg til siktelsen. Det er foreløpig for tidlig å si når siktede vil bli avhørt, sier Hanssen.

Den pågrepne har fått oppnevnt advokat Lorentz Stavrum som sin forsvarer.

– Jeg har ikke snakket med vedkommende ennå. Jeg har vært i kontakt med politiet og forstår at det foreløpig er såpass hektisk at jeg må avvente til det er naturlig at jeg får slippe til. Men jeg venter på å få en samtale med vedkommende, og håper det vil skje i kveld, sier Stavrum til NTB.

Kan ha forsøkt å stanse gutten

Mannen som ble brakt til sykehus, kan ha blitt angrepet i forbindelse med at han prøvde å avverge hendelsen, sier operasjonsleder Pål Andersen til NRK. Det ønsker ikke politiadvokat Trine Hanssen å spekulere på.

– Det eneste jeg kan bekrefte, er at vedkommende ikke er livstruende skadd, sier Hanssen.

Det var et vitne som meldte fra om knivstikkingen, men Hanssen ønsker ikke å si noe om det var flere vitner til drapet enn mannen som ble kjørt til sykehus.

Hanssen sier til VG at politiet har kontroll på det de mener er drapsvåpenet.

Politiet har bedt om bistand fra Kripos i etterforskningen.

Tre familier berørt

Ordfører Rune Støstad i Nord-Fron kaller saken både tragisk og vanskelig. Overfor Gudbrandsdølen Dagningen oppfordret han onsdag kveld folk i den lille bygda med sine rundt 2.500 innbyggere om ikke å spre rykter og spekulasjoner på sosiale medier om hvem som er involvert og hva som kan være bakgrunnen for hendelsen.

– Det er tre familier som er berørt. Vi har satt krisestab, som er samlet nå. Vi startet det psykososiale teamet for å gi støtte til dem som trenger det, sier Støstad til NRK.

– Det er en dypt tragisk sak som rammer oss veldig hardt. Her kjenner alle hverandre, og dette kommer til å bli en vanskelig sak for et lite lokalsamfunn som vårt, sier Støstad.

Halloween-stopp

Kommunen har satt krisestab på Vinstra videregående skole, som holdt åpent onsdag kveld. Det er også opprettet en pårørendetelefon. Sødorp kirke holdt åpent for folk som ønsker samtaler, trøst og samvær, skriver lokalavisen Dølen.

Kommunen skulle også ta kontakt med ungdomsklubben på Vinstra. Støstad oppfordret onsdag ungdommene i kommunen om å innstille all halloween-aktivitet.