Byråd vil ha obligatorisk influensavaksine for helsepersonell

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo vil at vaksinasjon mot sesonginfluensa skal gjøres obligatorisk for helsepersonell, men flere er uenig i dette. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Helsebyråden og smittevernoverlegen i Oslo vil innføre obligatorisk influensavaksine for helsepersonell, men bruken av tvang er omdiskutert.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) sier hun er bekymret over den lave dekningen i vaksinasjon mot sesonginfluensa blant helsepersonellet i Oslo kommune. Til fagbladet for Oslo legeforening, Journalen , sier byråden at hun vil gå inn for obligatorisk vaksinasjon.

Hun viser til tall fra Folkehelseinstituttet om at 900 personer hvert år dør av influensa.

– Obligatorisk vaksinasjon handler om å sikre at helsepersonell ikke bidrar til å øke risiko for influensa hos mennesker som ofte er spesielt sårbare for smitte, skriver hun.

Bare én av fire i det norske helsevesenet tar influensavaksine, opplyser Helsedirektoratet til NRK. Dette er langt fra målsettingen Verdens helseorganisasjon har om at tre av fire helsepersonell skal vaksineres mot influensa.

Etisk plikt

I Journalen får Tellevik støtte fra smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo. Han er for tiden i permisjon, men ledet i fjor et samarbeid mellom kommunen og sykehusene med å få opp vaksineandelen i Oslo. Steen sier at de heller ikke i år vil nå en andel på 75 prosent vaksinerte blant helsepersonellet.

– Vi har en etisk og moralsk plikt til å gjøre det vi kan for våre pasienter. Når det gjelder risikogrupper skal det i alle fall ikke være slik at influensa smitter fra helsepersonellet, sier Steen.

Andre mulige tiltak

Ved Folkehelseinstituttet er man derimot tvilende til bruk av tvang for å få ansatte i helsevesenet til å vaksinere seg. Selv om det er bred enighet om at det er riktig å oppfordre til og tilby vaksine til ansatte, gir undersøkelser ingen holdepunkter for bruk av tvang.

– Vi er prinsipielt sett ikke tilhengere av pålagt vaksinasjon. Det er veldig mange andre tiltak man kan prøve før man behøver å pålegge vaksinering, sier seniorrådgiver Kjersti Margrethe Rydland ved FHIs Avdeling for influensa til fagbladet.

Også eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) støtter FHIs tilnærming og viser til at 54 prosent av de ansatte ved Oslo universitetssykehus i fjor frivillig valgte å vaksinere seg mot sesonginfluensaen.