Norges Bank: Bedriftene venter vekst og økt aktivitet

Svarene fra bedriftene i Norges Banks regionale nettverk underbygger inntrykket av at norsk økonomi er i solid vekst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk, venter økt aktivitet og ser optimistisk på framtida med tanke på fortsatt vekst.

Bedriftene melder om moderat vekst de siste tre månedene, men forteller i undersøkelsen at de venter at veksten skal ta seg opp i tida som kommer. Forventningen er litt oppjustert fra undersøkelsen Norges Bank gjorde i januar.

– Undersøkelsen tyder på en vekst på 2,9-3 prosent de neste seks månedene. Regionalt nettverk underbygger inntrykket av det er solid vekst i norsk økonomi og at økonomien er rustet for renteøkning, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Bedre enn ventet

Svarene fra bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk er litt mer positive med tanke på framtidig vekst enn DNB Markets ventet på forhånd. Aamdal venter at sentralbanken vil sette opp renta i september som signalisert, men holder fortsatt mulighetene åpne for at renteøkningen blir utsatt, blant annet fordi inflasjonen ligger noe lavt.

– Kontaktene viser til økende aktivitet i oljenæringen og utsikter til høyere igangsetting i boligmarkedet. Bedriftene trekker også fram fortsatt vekst i etterspørselen fra offentlig sektor, opplyser sentralbanken i en pressemelding.

Lønnsvekst på 2,8 prosent

Det er flere bedrifter som melder om begynnende kapasitetsproblemer og knapphet på arbeidskraft, noe som tolkes som tegn på at ordreinngangen begynner å bli tilpasset kapasiteten bedriftene har til å ta unna arbeidsmengden.

– Kontaktene melder om god vekst i sysselsettingen de siste tre månedene, og de venter at sysselsettingsveksten holder seg oppe fremover. Samlet anslår kontaktene en årslønnsvekst på 2,8 prosent for inneværende år, heter det i meldingen fra Norges Bank.