Mer enn 2 av 3 ansatte ved Nationaltheatret utdannet ved KHiO

En gjennomgang Universitas har gjort, viser at 65 av de 92 skuespillerne tilknyttet Nationaltheatret, har utdanningen sin fra Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 70 prosent av alle skuespillerne ved Nationaltheatret har sin utdannelse fra Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Det viser en undersøkelse Universitas har gjennomført.

Av de 92 skuespillerne som er tilknyttet Nationaltheatret, har 65 utdannelse fra KHiO, ifølge Nationaltheatrets egne nettsider. 14 personer har ikke oppgitt noen utdannelse, mens 13 har utdannelse fra andre institusjoner.

Universitas har snakket med flere teaterstudenter ved andre utdanningsinstitusjoner enn KHiO. Flere av dem mener norske teatre vegrer seg for å oppsøke nyere utdanninger når de leter etter nye skuespillere.

Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret, avviser problematikken. Hun viser til at det fram til 2005 kun fantes ett godkjent studietilbud på høyskolenivå i Norge for utdannelse i skuespillerfaget, nemlig KHiO.

– De siste årene har vi engasjert skuespillere som er utdannet ved KHiO, Westerdals, HiNT, Teaterhögskolan i Stockholm, Högskolan i Göteborg og Bårdarakademiet, sier hun.

Tømta har likevel ikke ønsket å svare på Universitas' spørsmål om hvorvidt KHiO-studentene blir favorisert, ifølge avisen.