Kronprinsen hyllet tungtvannssabotørene 75 år etter aksjonen

Kronprins Haakon gjennomfører siste del av sabotørenes angrepsrute, fra Hardangervidda til Vemork, i forbindelse med 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag. Som guide har han met Tor Nicolaysen (t.v.) Les mer Lukk

Kronprins Haakon gikk deler av sabotørruten til fots og på ski da han deltok ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork.

Natt til onsdag var det 75 år siden sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Vemork under Den andre verdenskrig. I den anledning gikk kronprins Haakon den siste delen av sabotørenes strabasiøse rute sammen med soldater fra Forsvarets spesialstyrker.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kronprins Haakon og den britiske ambassadøren til Norge, Sarah Gillett, deltar i kransenedleggelse ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag. Minnehøytideligheten finner sted ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan. Les mer Lukk

Onsdag ettermiddag kom de opp det stupbratte juvet som deler dalen der Vemork ligger. Det var akkurat her de norske sabotørene kom opp da de gjennomførte den vellykkede aksjonen mot den tyske okkupasjonsmaktens produksjon av tungtvann, skriver Det norske kongehus.

Turen på ski og til fots i snøen tok rundt fem timer.

– Det var en dramatisk historie og utrolig imponerende det de fikk til. De klarte altså å snike seg inn og ikke bli oppdaget før de var i kjelleren hvor produksjonen av tungtvannet foregikk. De klarte å sette sprengladningene, sprenge og trekke seg tilbake uten skuddveksling. Alle sammen overlevde og klarte å komme seg unna. Så det er jo en suksesshistorie, som også har en høy stjerne internasjonalt, sa kronprins Haakon, ifølge VG , til pressen da turen var ferdig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Guide Tor Nicolaysen (i trappa til høyre) forteller kronprins Haakon og de andre gjestene om tungtvannsaksjonen som fant sted i denne industrikjelleren på Vemork under for 75 år siden. Les mer Lukk

I alt deltok elleve nordmenn i Vemork-aksjonen mot Hydros anlegg, helter fra Telemark som de ble kalt i den berømte Hollywood-produksjonen fra 1965. Hensikten med aksjonene var å hindre Nazi-Tyskland tilgang til tungtvann, en nødvendig bestanddel i utviklingen av atomvåpen.

Ifølge kronprinsen var det surt på vidda.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kronprins Haakon er til stede ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag. Minnehøytideligheten finner sted ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan. Les mer Lukk

– Det var rundt 20 kalde og ni sekundmeter vind, så det var litt friskt, ja. men det gikk bra, vi hadde OK utstyr, og vi skulle jo ikke være der så lenge. De fem sabotørene i «Grouse» var jo inne på vidda i tre måneder og ventet på forsterkninger før de kunne gjennomføre aksjonen, så det vi gjorde i dag var nok relativt lett i forhold til det, sier han.