Evakuering avblåst etter bombefunn utenfor Tønsberg

Bomben som ble funnet på Vallø utenfor Tønsberg torsdag, skal detoneres uten at beboerne blir evakuert.

– Beboerne i området vil i løpet av dagen høre et kjempestort smell, men det er ingen grunn til bekymring, opplyser lederen for ordensavdelingen hos politiet i Tønsberg, Frank Gran, til NRK.

Bombens sprengkraft krever forsiktig utførelse av Forsvarets personell, og det er derfor vanskelig å anslå nøyaktig når den vil bli detonert. Gran opplyser at politiet vil varsle beboerne i forkant.

– Dette gjør vi av erfaring, fordi mange blir utrygge når de hører slike smell, sier Gran.

Fredag morgen opplyste politiet at alle beboere og virksomheter på Vallø og nærliggende områder i en radius av 700 meter fra funnstedet ville bli evakuert. Vallø båthavn vil også være stengt fredag.

På grunn av sprengningen er en begravelse som skulle blitt holdt i Vallø kirke fredag ettermiddag, blitt flyttet til en annen kirke.

– Vi er selvfølgelig fryktelig lei oss. Vi beklager, men dette er for beboernes sikkerhet, sier Gran til NRK.

Bomben som er funnet, er en 250-kilos flybombe fra andre verdenskrig. Bomben ble funnet i forbindelse med oppryddingsarbeid på den gamle raffineritomta på Vallø. Bomben er den fjerde som er funnet hittil i år.

25. april 1945 slapp britiske bombefly mer enn 300 tonn bomber over Vallø. I angrepet ble 53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger drept, ifølge NRK.