Zooom.no

Uvanlig kraftig nordlys i vente: Her kan du se det live

Så kraftig nordlysaktivitet som er meldt torsdag kan ofte gi svært fargesprakende nordlys. Les mer Lukk

Torsdag vil nordlyset være synlig i hele landet, og så langt sør som til Nord-Tyskland. Du kan se det direkte på Zooom.no!

Nordlys  
  • Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda.
  • Det oppstår i den øvre, polare atmosfæren, mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen.
  • Gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys. Selve lysutsendelsen kommer hovedsakelig fra atomer og molekyler i atmosfæren og ikke fra selve primærpartiklene.
  • Fargene i nordlyset er et linjespektrum som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt.
  • Hvilke farger en forekomst av nordlys består av, blir bestemt av energinivået i partiklene og sammensetningen av atmosfæregassen.
  • Det latinske navnet på nordlys er aurora borealis.
  • Det samme lysfenomenet kalles sydlys, eller aurora australis, når det opptrer på den sørlige halvkule, og en fellesbetegnelse på begge er polarlys.
(Kilde: Store norske leksikon)

På Senja i Troms fylke, fire-fem timer med bil nord for polarsirkelen, har Zooom.no sammen med nordlysfotograf Anders Hanssen satt opp et kamera som sender direkte døgnet rundt. Kameraet er spesiallaget for å fange motiver i stummende mørke og gjør det mulig for deg å se nordlyset på din datamaskin, nettbrett eller mobil, slik øynene ville oppfattet det om du var der selv.

Det er Zooom.no alene om i verden.

– Med dette kameraet sender vi nordlys direkte i en kvalitet verden aldri har sett maken til, forteller redaktør i Zooom, Trygve Sørvaag, til ABC Nyheter.

Se nordlyset LIVE her!

Unik teknologi

Spesialkameraet er det senjaværing Anders Hanssen som styrer. Hanssen har vakt oppsikt internasjonalt med sine fantastiske nordlysbilder, og har blant annet levert bilder og film til BBC.

– Kameraet tilpasser seg automatisk til lyset, enten det er mørkt eller lyst, forteller fotograf Anders Hanssen og legger til at det kan være like flott å følge med på direktesendingen på dagtid:

– Vi har rein som vandrer over åsryggen her og utsikten er utrolig vakker, så det vil lønne seg å titte innom på dagtid og.

Meld deg på Zoooms nordlysvarsel – få SMS når nordlyset danser på himmelen

Uvanlig kraftig nordlys

Men torsdag 28. september er det kvelden og natten som vil være det store høydepunktet. Ifølge varselet vil nordlyset være uvanlig kraftig og synlig i hele Norge, og til og med så langt sør som i Nord-Tyskland.

På Senja hvor Zoooms kamera er plassert er det i tillegg meldt klarvær hele natten, noe som er en svært viktig faktor for å kunne oppleve nordlyset.

Nordlyset oppstår når en kraftig geomagnetisk storm rammer jorden, etter at store mengder elektrisk ladet plasma har eksplodert ut fra solen. For å holde øye med nordlysets aktivitet bruker man en såkalt KP-indeks. Dette er en måleenhet for å beregne sannsynligheten for å se nordlys. Det numeriske systemet fra 0–9 beregner styrken på den geomagnetisk aktiviteten. Alt over 5 er kategorisert som en geomagnetisk storm, og torsdag kveld er det meldt KP-7.

Det vil være mulig å se nordlyset fra mørket legger seg på Senja i 20.30-tiden torsdag.

Lær mer om nordlyset: Eksperten forklarer: Nordlys for «dummies»

SE VIDEO: Her er høydepunktene fra Zoooms livesending våren 2017:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Høydepunktene fra nordlyssesongen 2017

Zooom.no er Startsidens naturkanal og en søsterside av ABC Nyheter.