PST: – Russisk operasjon skulle påvirke Nobelkomiteen

Nobelkomiteen og sekretær Olav Njølstad ble forsøkt påvirket av russiske myndigheter til å avskrive den ukrainske presidenten som fredspriskandidat i 2015, ifølge PST. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Russiske myndigheter skal ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til å droppe Ukrainas president Petro Porosjenko som fredspriskandidat i 2015.

Saken har sitt utspring i et forfalsket brev fra presidenten i den ukrainske nasjonalforsamlingen, stilet til en diplomat ved den amerikanske ambassaden i Oslo. I brevet, som sommeren 2015 begynte å dukke opp på prorussiske blogger, ser det ut til at USA prøver å presse Nobelkomiteen til å gi fredsprisen til president Porosjenko, melder NRK.

«Det er av høyeste viktighet for herr Porosjenko å ha sikre garantier for at han vil bli tildelt prisen i 2015», står det i brevet.

To uker senere er to representanter fra den russiske ambassaden i møte på Nobelinstituttet for å diskutere brevet. Direktør Olav Njølstad gjorde det klart at han anså det for å være falskt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NRK at en av de to diplomatene jobber for Russlands sivile etterretningstjeneste. Brevet og møtet på Nobelinstituttet var ifølge PST ledd i en russisk påvirkningsoperasjon som hadde til hensikt å diskreditere Porosjenko som nobelpriskandidat.

– I denne situasjonen mener vi at formålet har vært å sikre seg at Porosjenko ikke skulle være en aktuell kandidat til å motta fredsprisen, sier Arne Christian Haugstøyl, som leder kontraetterretningen i PST.