Advarer folk mot å oppsøke ekstremvær

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se video av ekstremværet «Urd»
Myndighetene advarer folk mot å oppsøke områder der ekstremværet Urd herjer. Uværet har nå nådd orkan styrke, melder Meteorologisk institutt.

Ekstremværet Urd blåste til orkan styrke flere steder i landet mandag kveld, melder Meteorologisk institutt.

To steder hadde orkan (over 32,6 meter i sekundet) i middelvind, vind målt over ti minutter, klokka 18 i dag. Det var Eigerøy ved Egersund i Rogaland, og Røldalsfjellet i Hordaland, der målepunktet ligger 1370 meter over havet, ifølge NRK.

– Med 39,9 meter i sekundet er det meste som er målt i dag, med unntak av at Røldalsfjellet også hadde 42 meter i sekundet klokken 02 i natt, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt til kanalen.

Rammer øst i natt

Uværet skal være på sitt sterkeste de kommende timene, og vil slå inn for fullt i løpet av natten.

Utover kvelden vil det imidlertid svekkes i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, først i de nordlige fylkene.

På Østlandet, i Telemark og Aust-Agder, vil det i løpet av natten komme kraftig vind fra vest og nordvest med vindkast på 25-35 meter per sekund, skriver Meteorologisk institutt på værtjenesten Yr.

Aust-Agder rammes først, og så Telemark. Vinden ventes å avta i styrke fra tirsdag morgen, først i sørvest.

Fare for liv og helse

– Vi ber folk la være å oppsøke ekstremværet. Man kan utsette seg for stor fare. Det er fryktelig dumt om vi må bruke unødvendige ressurser på redningsaksjoner, sier fylkesberedskapssjef, Yngve Årøy, hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder i NRK.

På Ferkingstad på Karmøy, har politiet måttet bortvise barnefamilier og små barn fra moloen, som nå er sperret av. Også moloen på Karmøy og stien ut til Kvalen fyr og områder i Kvalsvik i Haugesund er sperret av på grunn av ekstremværet, opplyser politiet.

For full musikk

Meteorologene ga henne navn søndag formiddag, men det er først mandag ettermiddag de venter at Urd for alvor skal gi seg til kjenne på Vestlandet. Og når hun først kommer, er det som en full og periodevis sterk storm. På Sør- og Østlandet kan Urds vindkast merkes senere på kvelden og gjennom nattetimene, varsler Yr.

Natt til mandag var det fortsatt stille før den varslede stormen. Arkivfoto: Kjell Herskedal / NTB scanpix Les mer Lukk

I kastene kan det bli vindhastigheter på 35 til 45 meter per sekund. Langs kysten er det varslet høy vannstand fra Lindesnes til Stad, og bølger på rundt 12 meter. Enkelte av dem kan bli opp til 25 meter. I Oslofjorden kan det bli ekstrem vannstand.

– Hold avstand – disse er livsfarlige, advarer Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Båtfolket bes om å sjekke fortøyninger slik at redningsarbeiderne slipper unødvendige aksjoner i julestormen.

Bakgrunn: Julestorm kan bli ekstremvær

Strømbrudd i Hordaland

Over 4.000 kunder er uten strøm i Hordaland mandag ettermiddag. Sterk vind og trær som velter over strømlinjene er hovedårsaken.

Mandag ettermiddag har uværet som er på vei inn over Norge, ført til strømbrudd flere steder i Hordaland. Over 4.000 kunder, de fleste i Osterøy kommune og Meland, er uten strøm, ifølge Bergens Tidende.

– Vi har folk ute i området som jobber med å finne feilene. Det er i hovedsak sterk vind og trær som velter over linjene, som er årsaken til strømbruddene, sier pressekontakt Anne Mette Tuvin i kraftselskapet BKK.

– Det har vært en del strømbrudd siden lille julaften, men i dag har det tatt seg opp. Vi antar at enda flere vil være uten strøm utover dagen, sier Tuvin.

Selskapet har over 70 montører ute i området, og Tuvin sier det er krevende forhold på stedet.

Se video: Ekstremværet på vei mot Norge

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremværet Urd på vei mot Norge

– Hold deg hjemme

Statens vegvesen ber folk som ikke absolutt må ut og reise 2. juledag, om å holde seg hjemme.

– Det er viktig for oss at folk reiser trygt, så derfor ønsker vi minst mulig trafikk på veiene når uværet Urd står på, opplyser Vegtrafikksentralen Vest.

Bare to fjelloverganger er åpne, så Vegvesenet ber folk som av en eller annen grunn må ut å kjøre om å sjekke både vær- og veimeldinger.

Enkelte fergesamband er innstilt, og flere kan det bli. Også broer kan bli stengt når vinden blir for sterk. Noe som også kan by på utfordringer på Flesland lufthavn utenfor Bergen.

– Det er meldt vestavind, og det tåler vi minst av. Får vi det rett på siden, vil vi få noen utfordringer. Pilotene tar avgjørelsen om flyene går, men selve flyplassen forblir åpen, sier operativ sjef Øystein Skår til NRK. Passasjerene oppfordres til å følge med på nettsidene til flyselskapene.

Jernbaneverket varsler gul beredskap på Bergensbanen, Sørlandsbanen og Arendalsbanen.

22.000 strømløse

Innbyggerne i flere fylker er uten strøm mandag ettermiddag og kveld. Bare i Hordaland er 17.000 husstander strømløse, mens i Sogn og Fjordane er 5.000 uten strøm melder NRK.

Ifølge NVE er også 3.000 boliger i Rogaland uten strøm, mens 1.500 husstander må greie seg uten elektrisitet i Agder-fylkene.

Til sammen antas nærmere 30.000 nordmenn å være uten strøm, ifølge NVE, som har bedt folk om å sørge for å lade telefonen før uværet rammer, samt sikre seg alternativer til komfyrer, elektriske lys og lignende.

Forsinkede og kansellerte fly

Fra Bergen lufthavn Flesland er flere flyvinger til norske byer innstilt. Det samme er et fly til Amsterdam. I tillegg er enkelte flyavganger forsinket på grunn av kraftig vind.

– Flyplassen blir ikke stengt før det er uforsvarlig for mannskapene å oppholde seg utendørs. Vi er et godt stykke unna det nå, sier Øystein Skaar, operativ sjef på Flesland til Bergensavisen.

Det er opp til kapteinene og hvert enkelt fly om avgangene går eller ikke, sier Skaar. Det er ventet bedre forhold på Flesland utover kvelden, i det vinden dreier mer i nordlig retning.

Fra Kjevik lufthavn i Kristiansand ble en avgang til Bergen innstilt tidligere mandag, det samme var tilfellet for et fly som skulle til Bergen fra Sola lufthavn utenfor Stavanger. Også fra Gardermoen er flere avganger til Bergen innstilt.

Flyplassene i Florø, Sogndal, Sandane og Førde er alle stengt, og flyvingene til byene fra Gardermoen er innstilt, ifølge NRK.

– Vi er klare

Mens de venter på ekstremværet, velger også Sivilforsvaret å være føre var. I Hordaland er 25 personer innkalt for å forberede seg på å bistå med blant annet vakthold og sikring der det måtte bli behov for det.

De samles mandag formiddag for å gjøre klar utstyr, opplyser distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland sivilforsvarsdistrikt.

Politiet ber folk om å sikre alle løse gjenstander, spesielt trampoliner, fordi det kan føre til farlige situasjoner. Det oppfordres også til at entreprenører, byggmestere og andre som har stillas stående oppe, sjekker at disse er tilstrekkelig sikret for uværet.

Les også: Julestormen skaper problemer

Stengte veier og ferger

Enkelte fergesamband er innstilt, og flere kan det bli. Også broer kan bli stengt når vinden blir for sterk. Noe som også kan by på utfordringer på Flesland lufthavn utenfor Bergen.

– Det er meldt vestavind, og det tåler vi minst av. Får vi det rett på siden, vil vi få noen utfordringer. Pilotene tar avgjørelsen om flyene går, men selve flyplassen forblir åpen, sier operativ sjef Øystein Skår til NRK. Passasjerene oppfordres til å følge med på nettsidene til flyselskapene.

Jernbaneverket varsler gul beredskap på Bergensbanen, Sørlandsbanen og Arendalsbanen.

Her er det stengt:

Alle avganger med hurtigbåtene til Sunnhordlandsruten er innstilte, ifølge avisen Sunnhordland.

Fergesambandene blant annet på strekningene Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes, og Hatvik-Venjaneset, er innstilt som følge av uvær og sterk vind, melder Vegtrafikksentralen.

Også strekningene Sandvikvåg-Halhjem og Sandvikvåg-Husavik, Kvitsøy-Mekjarvik, og Rutledal-Rysjedalsvika-Krakhella, er innstilt på grunn av uværet.

Meteorologene advarer om kraftige vindkast på opptil 45 meter per sekund og en maksimal bølgehøyde på 25 meter, ifølge yr.no.

Uværet rammer som verst i utsatte kystområder og på fjellet. I kveld og natt til tirsdag beveger Urd seg videre mot Aust-Agder, Telemark og Østlandet.

Fergeselskapet Color Line har avlyst samtlige av sine avganger mellom Norge, Sverige og Danmark.

Sjekk været der du er!