Regjeringen bekymret for den akademiske friheten i Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for situasjonen i utdanningssektoren i Tyrkia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

Utenriksminister Børge Brende (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er bekymret for situasjonen ved tyrkiske utdanningsinstitusjoner etter kuppforsøket og unntakstilstanden i landet.

De to statsrådene peker på at situasjonen er uoversiktlig, særlig innenfor høyere utdanning. Fire rektorer er suspendert og 1.557 dekaner er bedt om å stille sine plasser til rådighet. Dessuten skal mer enn 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren være suspendert.

– Det er viktig at de akademiske miljøer i Tyrkia ikke blir varig skadet etter en prosess der alle antas skyldige til det motsatte er bevist. Det internasjonale samfunnet må derfor følge nøye med på det som skjer i Tyrkia framover, skriver Brende og Røe Isaksen i et svar på et åpent brev fra rektorene ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Universitetet i Tromsø, Nord Universitet, NMBU og Det teologiske menighetsfakultet.

Les også: Kroken på døra for 131 tyrkiske medier etter kuppforsøk

– Bekymret

Brende og Røe Isaksen legger imidlertid til at rådet for høyere utdanning i Tyrkia nylig har uttalt at suspensjonene er midlertidige, og at det er sannsynlig at de fleste vil komme tilbake til sine stillinger etter en etterforskningsprosess.

– Det store antallet suspensjoner gjør oss bekymret for den akademiske friheten i landet. Uten akademisk frihet er det ikke mulig å stille spørsmål ved etablerte sannheter og utvikle ny kunnskap, skriver de i sitt svar.

Les også: Tyrkia-ekspert: – Kuppforsøket verkar gløymt i Noreg