USA skal bygge ny radar i Vardø

Befolkningen i Vardø har den omstridte Globus II-radaren like innpå livet. Amerikanske Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force. Nå skal USA i samarbeid med Norge bygge enda en radar på området. Foto; Odd Erik Sandbakken / NTB SCANPIX Les mer Lukk

USA og Norge skal bygge en helt ny radar i Vardø samtidig som den eksisterende Globus II-systemet i byen skal oppgraderes for én milliard kroner.

Det er amerikanske budsjettdokumenter som viser at oppgraderingen av den omdiskuterte Globus II-radaren i Vardø, melder NRK. Sammen med etableringen av en helt ny radar i Norges østligste by vil kapasiteten bli økt.

Byggearbeidene med den helt nye radaren skal etter planen starte nesten sommer og pågå i tre år, etter hva etterretningssjef Morten Haga Lunde nylig uttalte i en tale i Oslo Militære Samfund.

Den eksisterende radaren er utpekt som et selvfølgelig bombemål for russiske bomber og har vært kritisert for å være en del av det omstridte amerikanske rakettskjoldet. Etter ombyggingen skal oppgavene til radaren være å følge objekter i verdensrommet, overvåke norske interesser i nord og være til nytte for nasjonal utvikling.

Les også: PST frykter russisk spionasje under Cold Response