Prikker skal forhindre alkohol-brudd neste år

Regjeringen vil gjøre det lettere å straffe serveringssteder som bryter alkohollovgivningen. Det såkalte prikkesystemet trer i kraft neste år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

 Fra 1. januar blir det strengere krav til kommunene for å straffe utesteder som bryter alkoholloven.

Blant tiltakene som trer i kraft etter nyttår er et nytt prikktildelingssystem, flere kontrollører, samt krav til kontrollørenes kunnskaper om alkohollovgivningen. I det nye prikkesystemet vil tolv tildelte prikker i løpet av to år vil føre til en standardreaksjon på inndragning av bevillingen i én uke, ifølge Helsedirektoratet.

– Det er ikke et mål for oss at flest mulig steder skal få flest mulig prikker når den nye ordningen trer i kraft. Vi ønsker å bidra til at bransjen lykkes i sitt arbeid med ansvarlig salg og skjenking og dermed unngår å få prikker, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.

Helseminister Bent Høie (H) var positiv til den nye ordningen da forslagene ble kjent i februar.

– Vi vet at kommunene reagerer ulikt overfor serveringssteder. Nå får vi et prikksystem med klare nasjonale regler slik at brudd på loven behandles likt over hele landet, sa helseministeren for ti måneder siden.