Overgrepstiltalt slått ned i retten på Gjøvik

Saken går for Gjøvik tingrett. Les mer Lukk

Den tiltalte i en overgrepssak på Gjøvik ble mandag slått ned i retten av en mann som fulgte rettssaken fra tilhørerbenken. Politiet mener angriperen handlet i affekt.

Den tiltalte satt i vitneboksen i Gjøvik tingrett og forklarte seg om et overgrep i Hakadal i 2010 da 19-åringen som satt på tilhørerbenken, plutselig gikk til angrep.

Angriperen var kjæresten til en jente som nettopp hadde forklart seg.

– Jeg ble veldig provosert av å høre på ham, og da rant det over for meg, sier den unge mannen til VG.

– Jeg har vært i avhør med politiet nå, og vet ikke hva som vil skje videre. Angrepet var en impulshandling og ikke noe planlagt, sier 19-åringen.

Affekthandling

Mannen ropte «Jævla feiging» før han brått gikk til angrep på den tiltalte, skriver Oppland Arbeiderblad. Ifølge politiet slapp 43-åringen som er tiltalt i den svært omfattende overgrepssaken fra angrepet med minimale skader.

– En tilhører går fram og slår ned tiltalte som sitter og forklarer seg. Han brukte en hermetikkboks som han hadde skjult i en bærepose. Tiltalte ble slått i hoderegionen, men ble påført minimal skade, sier operasjonsleder Kristian Bjånes i Vestoppland politidistrikt til NTB.

– Dette ser vi på som en affekthandling. Han har erkjent de faktiske forhold, sier Bjånes.

Vurderer sikkerheten

19-åringen ble umiddelbart pågrepet og kjørt til politihuset der han ble avhørt. Det er ikke bestemt om han skal framstilles for varetektsfengsling.

– Han er pågrepet, og vi får ta det derfra. Han er siktet for kroppskrenkelse, sier operasjonslederen.

Rettssaken ble avsluttet for dagen etter voldsepisoden. Fram til nå har saken vært åpen for publikum, men politiet skal gjøre en ny vurdering av sikkerheten og om man skal begynne å sjekke publikum før de går inn i rettssalen.

– Det sikkerhetsmessige vil bli revurdert, sier Bjånes.

– Uvirkelig

Statsadvokat Marit Bakkevig som var i ferd med å spørre ut den tiltalte 43-åringen, beskriver hendelsen som uvirkelig – men forståelig.

– Det er jo uvirkelig når det først skjer, men samtidig forståelig. Samtidig er det jo fryktelig leit for denne gjerningsmannen, sier hun til VG.

– Det er forståelig at man kan bli sint i en sånn situasjon, men det er stor forskjell på å tenke noe og å utføre handlingen, sier bistandsadvokat Sjak Rasmussen Haaheim.

Barn og spedbarn

Den 43-årige mannen er tiltalt for en rekke voldtekter og grove seksuelle overgrep mot flere barn fra spedbarnsalder og opp til 18 år. Overgrepene skal ha funnet sted fra 2005 til 2014. Aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, har varslet at det kan bli lagt ned påstand om forvaringsstraff.

Kripos har funnet nesten 61.000 overgrepsbilder, fordelt på ni databeslag gjort hos tiltalte, i tillegg til over 18.000 tittekopier av ulovlige bilder på en datamaskin mannen brukte på sin arbeidsplass.