Ap gjør livet utrivelig, mener Frp

– De vil reversere skattelettelser, samt gjøre det dyrere å både kjøre bil, røyke og drikke alkohol. Så mens vi har lagt opp til skattereduksjoner, fortsetter Ap i tradisjonell stil med å forsøke å gjøre ting litt mer utrivelig, sier finanspolitiker Roy Steffensen i Frp. Les mer Lukk

Arbeiderpartiet har lagt fram et alternativt budsjett som i tradisjonell stil gjør livet mer utrivelig, lyder Fremskrittspartiets analyse.

– De vil reversere skattelettelser, samt gjøre det dyrere å både kjøre bil, røyke og drikke alkohol. Så mens vi har lagt opp til skattereduksjoner, fortsetter Ap i tradisjonell stil med å forsøke å gjøre ting litt mer utrivelig, sier finanspolitiker Roy Steffensen i Frp til NTB.

Han kritiserer også at Ap går mot regjeringens forslag om å gi mer til gifte og samboende pensjonistpar.

I sitt alternative budsjett går Ap inn for å støtte regjeringens forslag om å senke selskapsskatten og personskatten til 25 prosent. Men Ap sier et klart nei til kutt i formuesskatten – som de mener ikke har noen vekstfremmende effekter.

Les også: Skatteskjerpelser på 10 milliarder fra Ap

Det er beklagelig, mener Steffensen:

– Formuesskatten er en byrde for mange små og mellomstore bedrifter som nå står overfor utfordrende tider. På kort sikt er en reduksjon i formuesskatten viktig fordi den må betales uansett om man går med overskudd eller underskudd. På Vestlandet sitter ikke bedriftseierne og spekulerer i hva de skal bruke overskuddet på, der handler det om å redusere tapet og la være å si opp ansatte, sier Steffensen.

Høyre mener Ap velger feil medisin

Aps skatteøkninger og kutt i samferdselstiltak som vil gi mange jobber på kort sikt, er feil medisin i en tid hvor Norge trenger flere arbeidsplasser, ifølge Høyres Linda H. Helleland.

Hun mener Arbeiderpartiets alternative budsjett, som ble lagt fram fredag, viser tydelige forskjeller mellom Norges to største partier.

– Ap velger helt feil medisin for å lykkes med omstillingen som nå er nødvendig, sier Helleland, som er leder i Stortingets transport og kommunikasjonskomité.

– Skattene må ned slik at arbeidsplassene trygges og nye verdiskapende jobber i privat sektor skapes for å betale for fremtidens velferd, legger hun til overfor NTB.

Helleland peker på at Ap går mot at fylkene skal få rentefrie lån for å kunne ruste opp veiene sine og dermed sender en renteregning til fylkene. Hun mener Aps satsing på veivedlikehold er for puslete, og at partiet «tviholder på gammeldagse måter å bygge og vedlikeholde infrastruktur på».

Skatter og avgifter skjerpes med rundt ti milliarder kroner i Ap-budsjettet, først og fremst ved å stramme inn på selskapers mulighet til å trekke fra renter på skatten ytterligere og skjerpe formuesskatten.

Oljepengebruken kuttes med om lag fire milliarder kroner i Aps forslag.