Cappelen: – Jeg smuglet 100 partier

Benedict de Vibe er forsvarer for Gjermund Cappelen. I september må Cappelen og sju andre svare for tiltaler som blant annet gjelder smugling av 1,3 tonn hasj. Selv sier Cappelen han har smuglet rundt 20 ganger så mye. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix) Les mer Lukk

Narkotikasiktede Gjermund Cappelen sier han har smuglet 100 partier hasj til Norge, men at alle pengene han tjente, er gått tapt. Politiet mener han har skjult verdier i utlandet.

Opplysningen kommer fra en kjennelse som inntil nylig har vært hemmelig, skriver Aftenposten torsdag. Dette utgjør mellom 25 og 30 tonn hasj, rundt 20 ganger så mye som 48-åringen er tiltalt for. Ifølge kjennelsen har det de siste ti årene eksistert et organisert mottakernettverk for hasjen. Politiet hadde bærumsmannen under oppsyn i en årrekke før de pågrep ham i desember 2013.

I september sitter Cappelen og syv andre på tiltalebenken, men nettverket hvor Cappelen tilsynelatende har vært edderkoppen, er enda større. Blant annet er den profilerte politimannen Eirik Jensen siktet for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet i forbindelse med saken. Jensen nekter straffskyld, mens Cappelen erkjenner skyld.

Politiet mener Cappelen har tjent minst 125 millioner kroner på den omfattende smuglervirksomheten. 48-åringen sier pengene har gått tapt i dårlige investeringer og høyt forbruk, mens politiet tror han har skjult verdier i utlandet, blant annet i Thailand og hos partnere i USA og Sveits. Blant beslagene som er gjort hos Cappelen, er klokker for to millioner kroner, fem millioner i kontanter og et Munch-maleri.

Cappelen og tre av de andre er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen og anklages dermed for å tilhøre en organisert kriminell gruppe.