Eks-trener: – Sverige har EMs beste angrepsspill

Per Johansson tror på svensk EM-suksess mot Norge. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix) Les mer Lukk

Sverige har aldri hatt en større sjanse til å slå Norge enn i fredagens EM-semifinale, fastslår Per Johansson.

Han er imponert over sitt tidligere lag. Johansson ledet de svenske håndballjenter mellom 2005 og 2012.

– Sett bort fra målvaktspillet, har Sverige hatt alt på plass i dette mesterskapet. Angrepsspillet er det beste i hele EM. Hadde man hatt 30 i redningsprosent mot Montenegro, så hadde Sverige vunnet klart. Kan Sverige opprettholde det de har hatt og få til litt flere redninger, så vinner de hele EM, sier Johansson til Aftonbladet.

Norge og Sverige møtes til naboduell i fredagens semifinale i Budapest. Johansson mener de blågule har en gyllen sjanse til å bryte Norges sterke EM-rekke. De norske jentene har vært i finalen i seks europamesterskap på rad.

– Sverige har aldri hatt et bedre lag til å slå Norge. Ja, vi slo dem i mellomrunden i 2010, men da var styrkeforholdet 80-20. Nå er det 50-50, sier Johansson, som er ekspert for TV 4 under EM.

Les også: Vondt vorspiel for Norge

– Ikke like bra som før

Sveriges stjernespiller Isabelle Gulldén er en trussel Norge må temme. Hun mener det norske laget ikke er av samme klasse som før.

– Det er et helt annet lag enn hva vi har møtt tidligere. Før hadde de verdensklassespillere, mens de nå har litt mer små og raske spillere. Men de gjør det bra. De har en Stine (Bredal) Oftedal fra Paris som øser inn mål. De løper ekstremt mye, og det gjelder for oss å spenne musklene og virkelig smelle til om vi skal vinne denne kampen, sier Gulldén til Aftonbladet.

Sverige har løftet seg kjapt etter fjorårets VM-skuffelse. Nå håper Gulldén at tiden er inne for et svensk EM-gull.

– Vi har tatt sølv før, så nå går vi for gull. Det er drømmen.

Les også: Takker ja til Sverige-semi

Svenskene gikk onsdag på sitt første tap i årets EM. Tittelforsvarer Montenegro slo tilbake og vant knepent 30-29. Dermed måtte Sverige vente til sent på kveld før semifinaleplassen var i boks. Først etter Frankrikes seier over Nederland kunne de blågule slippe jubelen løs.

– Deilig. Jeg våget ikke helt å tro på det, men jeg fikk troen da det hadde gått 53 minutter (i Frankrike-kampen), sa Gulldén.

Les også: Norge klare for semifinale etter marerittstart

Sur

Viborg-spilleren var langt nede rett etter tapet for Montenegro. Hun gikk rett forbi ventende journalister uten å si et ord.

– Jeg var sur etter kampen, for det føltes som om vi hadde spilt bra og tatt de nødvendige poengene. Det hadde vært forferdelig om vi hadde spilt bort semifinalen i denne kampen.

Semifinalen mot Norge blir en reprise på EM-finalen i 2010, som de norske håndballjentene vant.

– Nå nøyer vi oss ikke bare med semifinale. Vi skal til finalen, sier Sabina Jacobsen.