Sjiamilitser jaget IS fra irakisk by

En allianse av sjiamuslimske militser har jaget IS ut av byen Baaj nord i Irak. Her et bilde tatt i Mosul, Iraks nest største by, i slutten av mai. Foto: AP / Balint Szlanko / NTB scanpix Les mer Lukk

En allianse av sjiamuslimske militser har jaget IS ut av byen Baaj nord i Irak, opplyser det irakiske forsvaret.

Baaj ligger nær grensen til Syria, vest for Mosul, der irakiske regjeringsstyrker med støtte fra den USA-ledede koalisjonen i flere måneder har drevet en offensiv mot ekstremistgruppa IS.

I en uttalelse fra den irakiske militære operasjonskommandoen søndag, heter det at sjiamilitsene fikk luftstøtte fra det irakiske flyvåpenet

Ifølge Reuters er det iranske militærrådgivere blant sjiamilitsene, som er organisert i en allianse som kalles Folkets mobiliseringsfront.

IS-leder i skjul

Når IS nå er ute av Baaj, betyr det at ekstremistgruppen kun har kontroll over to byområder i Irak. Det ene er Bukamal, på grensen mellom Irak og Syria, mens det andre er deler av Vest-Mosul.

Det betyr også at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi begynner få problemer med å finne skjulesteder der han kan gjemme seg, skriver avisen The Guardian.

Det var i Mosul at Baghdadi i 2014 erklærte sitt såkalte kalifat i deler av Irak og Syria, i områder som den sunnimuslimske ekstremistgruppa kontrollerte. Men siden da har de IS-kontrollerte områdene skrumpet kraftig inn.

Det er ikke kjent hvor Baghdadi befinner seg, og det har flere ganger blitt meldt at han hadde blitt drept. Men det antas at han fortsatt er i live.

Ifølge Guardian har Baghdadi trolig oppholdt seg i Baaj de siste tre årene. Han skal også ha tilbrakt mye tid i IS-bastionen Raqqa i Syria.

Kamper i Daraa

Søndag ble det meldt at det har brutt ut nye kamper i byen Daraa sørvest i Syria, en dag etter at opprørerne angrep regjeringsstyrkene i området.

Store deler av byen ligger i ruiner, og de to frontene bombarderer hverandre gjennom det som står igjen av bygninger. Minst 31 har blitt drept i sammenstøtene siden fredag, med tap jevnt fordelt på begge sider, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Kampene understreker svakheten i nedtrappingsavtalen som ble inngått mellom Russland, Tyrkia og Iran for en måned siden. Hensikten var at de tre partene skal garantere våpenhvile i fire soner i Syria, inkludert Daraa. Russland sa landet ville avgrense de fire sonene søndag, men det har foreløpig ikke kommet noen kunngjøring fra russiske myndigheter.