Tyrkiske flyangrep skaper bekymring i USA

Tyrkias president Tayyip Erdogan. Les mer Lukk

USA er «dypt bekymret» over de tyrkiske flyangrepene mot kurdiske mål i Irak og Syria, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Over 20 kurdiske krigere ble drept i de tyrkiske luftangrepene. I begge land spiller kurdisk milits en viktig rolle i kampen mot IS.

– Vi er svært bekymret, dypt bekymret, over at Tyrkia tidligere i dag gjennomførte luftangrep nord i Syria og nord i Irak uten korrekt koordinering med verken USA eller den brede globale koalisjonen for å bekjempe IS, sier utenriksdepartementets talsmann Mark Toner.

Tyrkiske myndigheter har varslet at de vil fortsette å bombe grupper som de mener er knyttet til geriljaen til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er aktiv sørøst i Tyrkia.

Kurdiske grupper spiller imidlertid en sentral rolle i USAs strategi i Syria, og angrepene kan komme til å skjerpe motsetningene mellom de NATO-allierte landene Tyrkia og USA.

Angrepene i Hasaka-provinsen nordøst i Syria var rettet mot YPG, som spiller en sentral rolle i framrykkingen mot IS-bastionen Raqqa litt lenger sør. Minst 18 personer ble drept, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I Nord-Irak ble seks peshmerga-krigere, som er knyttet til de kurdiske selvstyremyndighetene, drept. Disse står vanligvis på god fot med Tyrkia, og bombingen skulle trolig har rammet en PKK-tilknyttet milits i området.

Les også: USA utplasserer jagerfly på grensen til Russland

Kompleks slagmark

Angrepene viser til fulle hvor kompleks slagmarken er både i Irak og Syria når det gjelder ulike grupperinger som både kjemper mot hverandre og har et felles mål når det gjelder å nedkjempe IS.

Både i Irak og Syria fungerer kurderne som noen av USAs viktigste støttespillere på bakken i offensivene mot IS i henholdsvis Raqqa i Syria og Mosul i Irak.

Et fly fra det tyrkiske luftforsvaret tar av fra en base sør i Tyrkia. Tirsdag bombet Tyrkia kurdiske mål både i Irak og Syria. Angrepene skal ha vært rettet mot grupper som Tyrkia mener er alliert med PKK-geriljaen, som kriger mot den tyrkiske regjeringshæren sørøst i Tyrkia. De kurdiske militsene er samtidig en viktig deltaker i krigen mot IS i både Syria og Irak, der de samarbeider tett med amerikanske militære rådgivere. Les mer Lukk

Peshmergaen kaller det tyrkiske angrepet natt til tirsdag for «uakseptabelt», men legger skylden på PKK. Fem av de drepte var peshmerga-krigere, men den sjette var etterretningsoffiser, ifølge generalløytnant Jabbar Yawar fra peshmerga-styrkene.

Mediefolk drept

Angrepene i Syria rammet blant annet et mediesenter. Det var ett av de blodigste tyrkiske luftangrepene mot kurdiske styrker på syrisk side av grensen så langt i krigen. Ifølge SOHR ble 15 YPG-krigere drept, i tillegg til tre mediefolk.

YPG har bekreftet angrepene og at de krevde liv, men uten å oppgi noe dødstall. Representanter for den USA-ledede koalisjonen mot IS besøkte tirsdag stedet der bombene falt, og PYD, som er YPGs politiske fløy, la ut bilder på nettet av YPG-representanter sammen med en mann i uniform med et amerikansk flagg på brystet.

Les også: Ingjerd Schou (H): – Presidenten bør trekke seg etter Assad-besøk

– Utenkelig

En YPG-kommandant ber den USA-ledede koalisjonen handle for å hindre flere tyrkiske angrep.

– Det er utenkelig at vi kjemper på en så viktig front som Raqqa samtidig som tyrkiske fly bomber oss i ryggen, sier kommandanten.

Ifølge SOHR er det første gang Tyrkia har utført luftangrep i Syria siden landet avsluttet en massiv militæroffensiv på syrisk side av grensen i mars.

Tyrkia gikk inn i krigen i Syria i august i fjor, både for å kjempe mot IS og YPG.

Les også:

– Verden har ikke hatt ryggrad til å stå oppreist mot Assad

Norske turister snur ryggen til Tyrkia