Unicef om Mosul: – Mennene har forsvunnet

En iraksisk kvinne som flyktet fra voldshandlingene i Mosul i leiren al-Khazar torsdag denne uken. Les mer Lukk

Etter feltundersøkelser omkring den beleirede nord-irakiske byen Mosul er FNs hjelpeorganisasjon for barn bekymret for skjebnen til en rekke gutter og menn.
Kommunikasjonsrådgiver Unicef Norge Helene Sandbu Ryeng. Foto: Unicef Norge. Les mer Lukk

Det er gjort flere feltundersøkelser i området rundt Mosul de siste dagene, og familier er intervjuet for å få oversikt over hva som foregår inne i Mosul.

– Mange av familiene har nå kvinnelig overhode, mennene er ikke til stede. Vi er bekymret for at dette betyr at flere menn holdes fanget av ISIL, skriver kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i en epost til ABC Nyheter.

– Mange gutter i alderen 14-18 år har forsvunnet. Unicef er bekymret for at disse holdes fanget eller er rekruttert som barnesoldater av ISIL (IS, journ. anm.), eller skal brukes som levende skjold, skriver kommunikasjonsrådgiveren.

Intervjuene er gjennomført i Al Houd og Al Qayyarah.

Les også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Kurdisk peshmergasoldat ser gjennom siktet på et Milan-missil ved landsbyen Fadiliya torsdag. Les mer Lukk

19.386 antas å ha vært drevet på flukt siden offensiven mot Mosul startet.

– Cirka 7000 av disse har flyktet de siste to dagene. Men andre ord ser vi nå at flyktningstrømmen tar seg opp i takt med at koalisjonen nærmer seg byen. Dette er ventet.

Omkring en tredjedel av dem som har flyktet bor i leire per i dag. Resten bor hos venner, slektninger og andre, skriver Ryeng.

– Unicef og FN jobber hver dag for å bygge opp mottaksapparatet for å kunne ta i mot den strømmen av flyktninger vi venter de nærmeste dagene og ukene.

Les også: – Mosul-data kan avsløre terrorplaner mot Europa.

– IS også på flukt

IS-krigere forlater også Mosul, samtidig som gruppen blir påført store tap, opplyste amerikanske militære tjenestemenn i regionen til nyhetsbyrået AFP torsdag. Irakiske styrker og kurdisk peshmerga nærmer seg byen.

Den amerikanske generalen Joseph Votel har ansvar for et område som inkluderer Irak, Syria, Afghanistan, Jemen, Iran og resten av Midtøsten. Les mer Lukk

– På flukt forlater ofte IS-folkene våpen og forsøker å fremstå som sivile, slik at det er vanskeligere for koalisjonens droner og fly å spore dem, sier den amerikanske generalen Joseph Votel til nyhetsbyrået.

800-900 jihadister antas å ha blitt drept i og omkring Mosul siden offensiven begynte for ti dager siden. Samtidig har 57 irakiske soldater blitt drept, og omkring 255 såret, ifølge irakiske opplysninger. Tallene for kurdiske peshmerga er omkring 30 drepte og mellom 70 og 100 såret.

Les også: Hevder mange IS-krigere er drept i Mosul-offensiv

Vil slå til mot IS i Syria

En kurdisk peshmergasoldat poserer sammen med barn etter gjenerobringen av landsbyen Fadiliya nord for Mosul. Les mer Lukk

Tidligere amerikanske anslag har gått ut på at det er mellom 3500 og 5000 IS-krigere igjen i selve Mosul, med ytterligere 2000 i regionen.

Offensiven har hittil vært konsentrert om byer og landsbyer omkring Mosul. Det er ventet at motstanden kan bli sterkere i selve byen, IS’ siste større bastion i Irak.

Den amerikanskledete koalisjonen som støtter irakiske styrker forsøker også å bekjempe IS i Syria, der gruppen fremdeles kontrollerer territorier i nord, og byen Raqqa. Pentagon-sjefen Ashton Carter uttalte denne uken at kampen om Raqqa vil begynne i løpet av få uker. General Votel advarer om at denne kan ta lenger tid enn i Mosul, fordi amerikansk-støttede opposisjonsgrupper i Syria er dårligere bevæpnet og har færre ressurser enn irakerne.

Les også: Krekar maner til forsvar av IS

En fransk Dassault Rafale jetjager får drivstoff av et amerikanske KC-10 tankfly i luftrommet nær Irak. En amerikanskledet koalisjon har gitt luftstøtte til den irakiske offensiven mot IS i Mosul. Les mer Lukk