Miljødirektoratet ber rovviltnemndene redusere ulvekvoten

To ulvevalper i Hedmark, fylket der rovviltnemndene har fattet vedtak om felling. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix Les mer Lukk

Miljødirektoratet har nå bedt nemndene redusere kvoten om felling av inntil 36 ulver. Norges Bondelag er kritisk.

Rovviltnemndene i region 4 og 5 fattet tidligere i sommer vedtak om lisensfelling av inntil 36 ulver i 2017 og 2018. Kvoten er satt til 24 individer innenfor de tre revirene i Julussa, Osdalen og Slettås i Hedmark. I tillegg kan tolv individer i de delene av regionene som ligger utenfor ulvesonen felles.

Rovviltansvarlig og styremedlem i Norges Bondelag, Einar Frogner, mener rådet om å ta ut færre ulv er en overkjøring av befolkningen.

– Dette er vi sterkt kritiske til. Det er nødvendig å ta ut tre flokker for å komme ned på bestandsmålet. Rovviltnemndene la gode, faglige vurderinger til grunn for sitt vedtak. Dette er en overkjøring av befolkningen som bor innenfor ulvesonen, sier Frogner.

Se norsk natur: Naturen live på Zooom.no

Flere dyrevernsorganisasjoner har klaget på nemndenes vedtak, og saken er sendt til Klima- og miljødepartementet for endelig avgjørelse. Departementet har bedt Miljødirektoratet om faglig råd, og direktoratet ønsker nå at ett revir skal spares.

– Ulvene i revirene nemndene foreslår å ta ut, er blant dem som reproduserer seg mest stabilt i Norge. Vi er usikre på om bestandsmålet for neste år oppnås om vedtaket om å felle ulvene i samtlige av de tre revirene iverksettes, og vi anbefaler derfor å redusere kvoten med ett revir, sier direktør for Miljødirektoratet , Ellen Hambro.

Bestandsmålet for ulv er på fire til seks ungekull, og tre av dem skal være helnorske.