Her begynner første egg å klekke

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her begynner første egg å klekke
Tusenvis av mennesker fra hele Europa har fulgt klekkingen live

Folk fra hele Europa fulgte med da det første havørn-egget begynte å klekke klokken 10: 20 lørdag morgen.

Følg klekkingen live her

– Et av årets høydepunkt

Havørnparet Baron Blå og Baronesse Barfot holder til på Smøla i Møre og Romsdal. Zooom har fulgt paret de siste tre årene. Redaktør Trygve Sørvaag er utrolig fornøyd med interessen i år.

– Det er fantastisk å se at tusenvis av mennesker fra hele Europa fulgte klekkingen live og fikk oppleve spenningen i reiret akkurat da det første egget ble klekket. Dette er uten tvil et av årets høydepunkt, sier Sørvaag.

Naturen på sitt vakreste og råeste

Redaktør i Zooom, Trygve Sørvaag tror vi har mye spennende å se frem til i tiden fremover.

– Det eneste vi vet med sikkerhet er at årets sesong kommer til å bli helt annerledes enn fjorårets og ingen kan forutse hva som kommer til å skje. Det er derfor det er så spennende å følge med live. Alt kan skje.

Se også: De beste klippene fra 2016-sesongen

Fjorårets sesong var preget av store naturopplevelser og dramatiske livebilder, og seerne ble vitne til naturen på sitt vakreste og sitt råeste.

– I fjor husker vi at paret kom med flere lam og levende fisk inn i reiret. Alle husker dramaet som utspant seg da den minste ungen ble spist levende av sin søster og mor, forteller Sørvaag.

Se video her: (Saken fortsetter under videoen)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Først oppdaget vi nyfødt lam – så dro baronen inn et dødt lam Les mer Lukk

Kommer ikke til å sensurere

Flere av de utenlandske seerne reagerte på de råeste bildene i fjor, og ønsket seg mer sensur. Zooom ønsker å vise naturen uredigert, og kommer derfor ikke til å sensurere.

– Vi viser naturen akkurat slik den er og vi kommer ikke til å sensurere noe eller gripe inn. Naturen må gå sin gang og kommer til å vise alt som skjer live.

Kulda kan bli problematisk

I år er paret flere dager tidligere ute enn normalt, da eggene ble lagt allerede 15. og 18. mars, noe som kan påvirke den kommende klekkingen. Uken som fulgte etter eggleggingen i havørnreiret var preget av svært dårlig vær og mye kulde.

Se også: Havørnparet borte fra eggene i over en time

– Det kan selvfølgelig være risikabelt å legge egg så tidlig, men risikoen er ikke så mye mindre om du venter i ti dager. Et par år før vi startet med sendingene fra havørnreiret, kom det en halvmeter snø etter at eggene ble lagt. Det resulterte i den dårligste havørnsesongen på mange år på Smøla. La oss håpe vi slipper det i år, sier Lie Dahl.

Havørnungene trenger varme for å overleve. Og med unormalt lave temperaturer og snø i lufta denne uka, er det ekstra viktig at Baronen og Baronessen passer godt på de små.

Se også: Når vet du at eggene har klekket

Se også: Havørnparet gjør sine siste forberedelser