Georgias tidligere president dømt til fengsel for maktmisbruk

Georgias tidligere president Mikhail Saakasjvili, her fotografert under en høring i en rettssal i Kiev i Ukraina. Nå er han dømt til tre års fengsel i hjemlandet. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En domstol i Georgia har dømt landets tidligere president Mikhail Saakasjvili til tre års fengsel for maktmisbruk. Saakasjvili ble dømt in absentia.

Ekspresidenten ble dømt for å ha misbrukt sin makt da han benådet fire politifolk som var dømt for drap på bankmannen Sandro Girgvliani.

Saakasjvili var president i Georgia fra 2004 til 2013. Han forlot landet da presidentperioden var over, og reiste etter hvert til Ukraina, der han ble utnevnt til guvernør i Odessa-regionen. Han trakk seg i 2016 og rettet skarp kritikk mot president Petro Porosjenko.

Den ukrainske lederen fratok i fjor Saakasjvili statsborgerskapet mens han oppholdt seg utenlands. Til tross for det returnerte ekspresidenten til Ukraina i september, og har deretter stått bak en rekke protestaksjoner mot regjeringen.

Georgia har krevd Saakasjvili utlevert, men Ukraina har så langt ikke tatt begjæringen til følge.