Sikkerhetsrådet holder hastemøte om Iran

USAs FN-ambassadør Nikki Haley tok initiativ til fredagens hastemøte om Iran. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd samles fredag til et ekstraordinært møte om uroen i Iran. USA ba torsdag om et slikt møte, opplyser rådets ledelse.

Møtet skal holdes klokken 15 fredag ettermiddag, opplyser Kazakhstans FN-delegasjon. Det sentralasiatiske landet leder for tiden Sikkerhetsrådet.

Russland har kritisert USAs initiativ for å ta opp situasjonen i Iran i rådet, og det var uklart om russerne eller noen andre ville forsøke å hindre møtet.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley varslet allerede tirsdag at hun ville be Sikkerhetsrådet holde et krisemøte om Iran. Da hadde over 20 mennesker mistet livet i demonstrasjoner og opptøyer mot myndighetene i flere iranske byer siden 28. desember.

Onsdag og torsdag var det massemønstringer i flere byer til støtte for regimet, og siden har det hersket usikkerhet om hvorvidt den gryende protestbølgen er over.

Torsdag var sikkerhetsstyrkene tungt til stede i Teherans gater, og aktiviteten på sosiale medier antydet at protestene er dempet også i provinsene.