Norsk Folkehjelp ber Norge anerkjenne Palestina

Israels statsminister Benjamin Netanyahu freder de ulovlige bosetningene. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på at Israels statsminister Benjamin Netanyahu freder bosetningene og mener Norge må innse at fredsprosessen er død.

Under et besøk i bosetningen Barkan tidligere i uka, sa Netanyahu at han aldri kommer til å avvikle én eneste bosetning på den okkuperte Vestbredden.

Uttalelsen falt ikke i god jord hos palestinerne, og FNs generalsekretær António Guterres slo under et besøk i Ramallah tirsdag fast at bosetningene er et vesentlig hinder for fred og en tostatsløsning.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp deler den oppfatningen og mener håpet om en forhandlingsløsning nå er ute.

– Netanyahus uttalelser om at han freder israelske bosetninger betyr i praksis at fredsprosessen er død. Israel har i ord nå annektert store deler av Vestbredden; bosetningene skulle være ett av fem store spørsmål å forhandle om i Oslo-prosessen, sier hun.

Norge må derfor anerkjenne Palestina som selvstendig stat, slik 136 land, blant dem åtte EU-land, alt har gjort, mener Westhrin.

– Det vil være en naturlig videreføring av Oslo-avtalen som Norge var med å få på plass, sier hun.

– Norge, som har vært dypt involvert i fredsprosessen, kan ikke være det siste landet som anerkjenner Palestina, sier Westrin.