VALG2017

Kjempemåling for Fremskrittspartiet og Høyre

Fiskeriminister og 1. nestleder Per Sandberg og finansminister og partileder Siv Jensen under voteringen på Fremskrittspartiet (FrP) sitt landsmøte på Gardermoen lørdag. Les mer Lukk

Høyresiden har rent flertall i Dagbladets nye måling, både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går kraftig tilbake. 

Tidligere torsdag presenterte Dagens Næringsliv sin ferskeste måling. Senterpartiet fikk 15,3 prosent som er rekord, og enda sterkere enn da partiet herjet under EU-kampen i 1993.

DN sin måling, som er utført av Sentio Norge, gir stortingsflertall for Senterpartiet og Arbeiderpartiet, til tross for at Arbeiderpartiet (30,9 prosent) faller fra forrige måling.

Dårlige nyheter for Vedum

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum hadde god grunn til å smile etter tallene i DN sin måling, men Sp har tilbakegang i Dagbladets måling. Les mer Lukk

I Dagbladets ferske måling, som de presenterer samme dag som DN, har ikke senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum like mye å smile over.

Senterpartiet faller med 1,9 prosentpoeng, og blir knust av Fremskrittspartiet som går frem 1,4 prosentpoeng og havner på 13,4 prosent.

Det gir Senterpartiet 17 mandater på Stortinget, det er syv flere enn i dag.

Borgerlig flertall

Dersom det var valg i dag, ville de borgerlige partiene fått 89 av Stortingets 169 mandater, ifølge Dagbladets måling som er utført av Ipsos.

Høyre går nemlig også frem på målingen (+2,3), mens Arbeiderpartiet faller med 2,3 prosentpoeng.

Alt avhenger av Hareide og Skei Grande

Fortsatt borgerlig regjering avhenger av at Erna får med seg både KrF og Venstre, noe som anses som svært lite sannsynlig.

– Vi har bare en plan A, og det er å gå inn i regjering med Krf og Høyre, sa Venstre nestleder Terje Breivik til ABC Nyheter i februar.

Venstres landsstyre bestemte i mars at de ønsker et blågrønt regjeringssamarbeid med Høyre og Kristelig Folkeparti uten Fremskrittspartiet, og på landsmøtet gjorde partiet de det klart at det ikke er aktuelt med en ny samarbeidsavtale.

KrF har ikke lukket døren på samme måte som Venstre, men til ABC Nyheter sa KrF-leder Knut Arild Hareide følgende på landsmøtet:

– Selv om vi har fått til mange politiske vedtak så vil vi være mer tjent med å være i opposisjon, sa Hareide.

KrF-lederen og partiet har også hintet til at de kan støtte en regjering med Sp og Ap, og KrF

Velger Hareide og KrF å samarbeide med de rødgrønne etter valget, gir det flertall i Dagbladets måling.

Les også:

MDG mener Frp og Sp ligner Putin og Trump

Senterpartiet et populært andrevalg for Ap- og KrF-velgere

Ny skattefeide mellom Ap og Frp