UNICEF: Minst 652 barn drept i Syria i 2016

En gutt i Syria titter ut av sitt nye hjem, en forlatt bensinstasjon i Tel Abiad nær Raqqa. Fem familier på flukt bor der etter at de returnerte til området og fant ut at hjemmene deres var jevnet med jorden. Foto: Jonathan Hyams / Redd Barna / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Etter seks år med krig i hjemlandet er nesten seks millioner syriske barn på flukt. Fjoråret ble det verste året så langt i konflikten.

Idet Syria går inn idet sjuende året med krig gjør FNs barnefond (UNICEF) opp status for barnas situasjon og konkluderer med at de har betalt den høyeste prisen for krigen. I det som ble konfliktens blodigste år ble 652 barn drept i 2016, en økning på 20 prosent fra året før. 255 av disse barna ble drept på eller ved skolen sin. Barn er også drept på sykehus, lekeplasser, i parker og eget hjem.

– I dag er det ingen steder i Syria hvor barn kan føle seg trygge. Det er en tung byrde å bære for små skuldre, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF Norge.

Vonde tall

Hver tredje skole i Syria er ute av bruk fordi de er okkupert av væpnete grupperinger. I tillegg til at seks millioner syriske barn er på flukt har like mange behov for humanitær bistand. Det er 13 områder i Syria under beleiring, og 280.000 barn lever avskåret fra humanitær hjelp fordi det er umulig å komme inn i de beleirede områdene.

Fattigdommen gjør at barn må arbeide for å skaffe penger til familien i to tredeler av husstandene. I tillegg øker bruken av barnesoldater, ifølge UNICEF. Minst 851 barn ble rekruttert i fjor, mer enn dobbelt så mange som i 2015. Barna tvinges til å slåss ved fronten, til å gå i angrep, og i verste fall til å utføre henrettelser. Antallet barn som er bombebærere er også økende.

Prøver å hjelpe

UNICEF og andre hjelpeorganisasjoner har opplevd at nødhjelp har blitt fjernet fra konvoier, og i fjor ble hjelpekonvoier på vei inn i Aleppo angrepet.

Viken var nylig i Jordan for å se på UNICEFs arbeid for barn i flyktningleiren Azraq.

– Over 2,3 millioner syriske barn lever som flyktninger i nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan, Egypt og Irak, sier hun.

– Det gjøres et imponerende arbeid for å hjelpe disse barna til å leve et tilnærmet normalt liv. Stadig flere barn på flukt får tilbud om skolegang, og skolene i flyktningleiren kjører doble skift for at flest mulig skal få utdanning, forklarer Viken.