Moan slo tilbake etter vrakingen – gir ikke opp laggullet

Magnus Moan var i fint slag i hoppbakken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Det norske medaljehåpet var i ferd med å rotes bort i hoppbakken, men Magnus Moan slo tilbake fra vrakingen. Nå jages det VM-gull i den kombinerte lagkonkurransen.

I lett snøvær kom Norge skjevt ut. Magnus Krog og Mikko Kokslien landet begge på 89,5 meter. Men Moan, som ble vraket i fredagens normalbakkekonkurranse og skapte store overskrifter med sitt angrep på kombinertledelsen, viste gammel klasse.

– Ja, jeg må si det. Den frustrasjonen jeg viste er et sunnhetstegn. Det hadde vært mye verre om jeg var likegyldig, sa Moan til NTB om han følte han fikk sin revansj i VM-bakken da han landet på 94 meter i Lahti søndag.

– Det kan se ut som han redder oss inn. Veldig sterkt, etter at vi hang litt etter, sa Kokslien om lagkameraten.

– Nei, det vil jeg ikke si, svarte Moan da han ble spurt om han så på seg selv som Norges redningsmann i plussgradene i den finske VM-byen. Norge ligger på femteplass etter hoppingen.

– Jeg er kjempefornøyd med måten jeg jobber på. Jeg vet at jeg har noe stort på gang. Jeg er veldig glad, sa Moan – som var på det norske laget sist det ble laggull i VM (2005).

Norge går ut 1.07 minutter bak ledende Tyskland i langrennet søndag ettermiddag.

– Det er alltid best å jage, heller enn å bli jaget. Det synes i alle fall jeg. Det blir knallhardt. Tyskland er favoritt, men jeg håper vi har litt stang-inn på ski i langrennsdelen.

Vil gi Tyskland noe å tenke på

Jørgen Graabak, OL-vinneren fra Sotsji, mener nordmennene skal være bedre enn Tyskland i langrennssporet, selv om tyskerne knep de fire første plassene i fredagens individuelle renn.

– Vi var sterkere enn dem i løypa på fredagen. Da viste de svakhetstegn. Jeg ble overrasket over at (Fabian) Riessle ikke hadde mer å gå på mot slutten. Han hadde bare gått og kost seg uti der. Jeg er litt spent på dem. Vi skal gi dem noe å tenke på, så får vi se hvordan de reagerer, sa Graabak etter sine 94 meter i hoppbakken.

Kun 23 sekunder skiller opp til Japan.

– Japan skal vi ta. Det er mulig med mer enn sølv. Tyskland har litt mindre forsprang enn de trodde de skulle ha. De har definitivt alt å tape, sa en gullsulten Graabak.

Han får støtte fra sportssjef Ivar Stuan.

– I snitt er det 17 sekunder fram. Vi satte opp et skjema i går. Der er vi innafor, sa Stuan.

Nå venter taktisk valg. Spesielt dersom Østerrike, som går ut to sekunder før Norge, velger å kjøre Paul Gerstgraser på åpningsetappen.

– Da får vi kjempehjelp med å dra oss opp i feltet. Da trenger vi ikke fyre av alt tidlig, sa lederveteranen.

Ser tyske svakhetstegn

Han mener å se svakhetstegn hos Tyskland – selv om de har dominert alt i vinter.

– Vi så det tydelig i går. Eric Frenzel er ikke så sterk som før, og har fått juling før når det begynner å butte. Riessle er heller ikke der han var. Det er typisk for en kombinertløper som begynner å få marginal form, så hopper han bra, men er litt på vei ned i langrennet. Rydzek er sterk, men Kircheheisen er bob-bob. Det er mulig å ta dem igjen, sa Stuan før han hastet ut av hoppanlegget.

Alt tyder på at Norge sikrer sølvmedalje.

– Vi skal ta det sølvet om alt går greit, men vi går for gull. Vi er på skuddhold. Gjør vi jobben vår, tar vi sølvet. Det er jeg sikker på. Det ville vært fantastisk om Jørgen kan gå ut litt før Rydzek. Vi samarbeider tett med langrenn for å ta ha topp ski. Kommer de inn på oppløpet sammen, kan alt skje, sa en spent Stuan.

Norge har VM-sølv i lag både i 2013 og 2015.