Sivilombudsmannen kritiserer førerkortbeslag

Sivilombudsmannen mener politiet har for lav terskel for å ta førerkort fra personer som bruker ulovlige rusmidler. Illustrasjonsfoto: Blair Gable / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Bergen (NTB): En bonde på Vestlandet vant fram mot politiet etter at førerkortet hans ble beslaglagt som følge av jevnlig cannabisbruk. Sivilombudsmannen kritiserer praksisen.

Borgarting lagmannsrett slår fast at politiet, ved Politidirektoratet, forsto loven feil da de kom fram til at førerkortet til Bjørn Dahl kunne inndras fordi han jevnlig røyker cannabis, skriver Bergens Tidende. I dommen, som er rettskraftig, påpekes det at det ikke ble gjort noen konkret vurdering av hvorvidt Dahls «manglende edruelighet utgjør en trafikksikkerhetsrisiko».

I en fersk rapport har Sivilombudsmannen gått gjennom 546 saker der folk har klaget på at de har fått førerkortet beslaglagt av helsemessige årsaker eller på grunn av «manglende edruelighet». Ombudet mener politiet har hatt for lav terskel for å ta lappen fra sjåfører som bruker ulovlige rusmidler, som cannabis.

– Det er åpenbart at politiet bruker veitrafikkloven til å drive narkotikapolitikk. Vi kan ikke leve i et samfunn der myndighetene bruker trafikksikkerhet som et påskudd til å gi cannabisbrukere en ekstrastraff, sier Dahl.

Bonden har fått resept på cannabis i Nederland og mener han kan ta stoffet med seg til Norge uten å bryte loven. Han sier han alltid venter minst 15 timer med å kjøre bil. Dahl er flere ganger dømt for narkotikaforbrytelser og har vært cannabisaktivist i 40 år. (©NTB)