Svenske «Ove» er Europas morsomste film

Wroclaw (NTB-TT): «En mann som heter Ove» er årets beste komedie i Europa, ifølge Det europeiske filmakademiet, som har delt ut sine priser.

Lørdag ble Hannes Holms film hedret, og regissøren mente at han var større enn Bob Dylan, som ble hedret i Stockholm samme kveld.

– Akkurat nå, i kveld, er det en annen prisutdeling som foregår i Sverige. Den heter nobelutdelingen, og dere har kanskje hørt om den. Jeg ble ikke invitert dit i år heller, men det ble Bob Dylan. Han kom ikke, så i kveld er jeg bedre enn Bob Dylan, for jeg møtte opp, spøkte Holm i sin takketale. Til nyhetsbyrået TT sier han at det var stort bare å være til stede og være nominert.

– Det er ikke ofte komedier vinner priser, og de har ofte vanskelig for å fungere andre steder i verden. De kan være svært lokale i sin forankring.

Som ventet var det den tyske komedien «Min far Toni Erdmann» som ble den store vinneren i årets utdeling. Den vant i alle de tunge kategoriene der den var nominert: beste film, beste regi, beste manus og i de to skuespillerkategoriene. Den var ikke nominert til beste komedie, og akkurat det kan kanskje gjengen bak «Ove» være glad for.

– Vår film er en komedie, men dramaet er så sterkt i den. Vi jaget alvoret i en fortelling som kan formidles på mange måter. Det er drama og komedie som forsterker hverandre, sier hovedrolleinnehaver Rolf Lassgård. (©NTB)