Superresistente bakterier et økende problem

Illustrasjonsfoto: Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): En ny rapport viser økende forekomst av bakterier som er resistente mot antibiotikumet karbapenem i EU-landene. Dette antibiotikumet er siste skanse i helsevesenet.

Karbapenem blir brukt i behandling av pasienter som er smittet av bakterier som er immune mot alle andre typer antibiotika.

– Denne type antibiotika er den siste typen vi har. Om ikke denne type antibiotika fungerer, har vi ingenting å hjelpe oss med, seier forsker Dag Berlid til Nationen. Han er ekspert på antibiotikaresistens ved Oslo Universitetssjukehus og karakteriserer situasjonen som urovekkende.

Rapporten fra den europeisk smittevernmyndigheten ECDC viser også at det er funnet bakterier som er resistente mot både karbapenem og colistin. Også colistin har status som siste skanse-antibiotika.

Situasjonen er verst i Italia og Hellas, men karbapenem-resistente bakterier er utbredt i Frankrike, Spania, Belgia, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Romania. I Norge vart det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015. Frem til 19. september i år er det registrert 30 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier. (©NTB)