De grønne krever omtelling i Wisconsin

Amerikanere stemmer i inne på en matbutikk i et nabolag i National City i California. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Valgkommisjonen i delstaten Wisconsin i USA har tatt imot en begjæring om at stemmene i presidentvalget skal telles på nytt. De grønnes Jill Stein står bak kravet.

Valgkommisjonens leder Michael Haas opplyser at den forbereder en omtelling av stemmene fra hele delstaten. Den nye opptellingen må være gjort innen 13. desember. Kommisjonen jobber fortsatt med å beregne hvor stor kostnaden for omtellingen vil bli, men Stein opplyste torsdag at hennes parti hadde samlet inn nok penger til Wisconsin, og at de lå an til å få inn nok for ny telling også i Pennsylvania og Michigan. Delstatene må få inn kravet til omtelling innen henholdsvis mandag og onsdag neste uke.

De omtalte statene er viktige vippestater som ligger i det såkalte rustbeltet, hvor eksperter og advokater mener tegn tyder på tilsynelatende store uregelmessigheter. Ifølge Stein er «avvik» årsaken til at hun ønsker en omtelling.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin, 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over. Hvis utfallet hadde vært Clinton fremfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november.