Britisk EFTA-medlemskap kan gi tollfri norsk fisk

Et britisk medlemskap i EFTA kan føre til tollfri fiskeeksport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Med britisk medlemskap i EFTA vil fiskerinæringen slippe toll på norsk fisk som eksporteres til Storbritannia. Bransjen skjønner ikke politikernes skepsis, skriver Klassekampen.

– Norge bør hilse Storbritannia velkommen inn i EFTA. Jeg ser ingen grunner til å være negativ til en slik prosess, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon.

Mens fiskeeksporten møter toll og kvoter i EU, er det fri handel på fisk mellom EFTA-landene. I fjor eksporterte norsk fiskerinæring fisk til en verdi av 4,7 milliarder kroner til Storbritannia.

Både europaminister Elisabeth Vik Aspaker og Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at de er skeptiske til et potensielt britisk medlemskap i EFTA.

– EFTA-avtalen vil gi full tollfrihet for norsk fisk. I tillegg til vil det være det mest solide rammeverket for andre norske eksportinteresser. Det er pussig at regjeringen sitter på gjerdet, sier utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper.

Seniorforsker Arne Melchior ved NUPI sier at Norge må undersøke forskjellige muligheter rundt brexit for å finne nye og bedre handelsvilkår. (©NTB)