Rousseff vil be Mercosur ekskludere Brasil

Brasils president Dilma Rousseff undertegner Parisavtalen i FN i New York. I et intervju med pressen anklager hun sine motstandere for kuppforsøk. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Brasils president Dilma Rousseff sier hun vil be Mercosur ekskludere landet om hun blir avsatt.

I en samtale med journalister i New York fredag sa hun at forsøket på å stille henne for riksrett og avsette henne ikke er noe annet enn et kuppforsøk fra landets elite, som er ute etter å ta makten fra hennes arbeiderparti.

Hun gjorde det klart at hun vil be frihandelsblokken Mercosur, som omfatter fem land sør i Sør-Amerika, om å ekskludere Brasil om den demokratiske prosessen blir brutt.

Les også: Norsk rederi mistet kontrakt i Brasil

Mercosur har en klausul om demokrati som kan tas i bruk om en demokratisk valgt regjering i et av medlemslandene avsettes. Det skjedde sist i 2012, da regjeringen i Paraguay ble styrtet.

Riksrettsprosessen har alle kjennetegnene til et kupp, siden den ikke har noen lovlig basis, sa hun.

– Det finnes ingen juridisk basis for riksrett. Jeg er ikke anklaget for korrupsjon eller overføring av offentlige midler; jeg har ingen bankkonti i utlandet, og ingen har anklaget meg for hvitvasking av penger, sa hun.

Les også: Nordmann bekreftet drept i Brasil