Brenselsstav i svensk atomkraftverk knakk

En brenselsstav ved det svenske atomkraftverket Ringhals knakk i to da en tidligere skade på staven skulle inspiseres onsdag. Driften ved kraftverket går som normalt.

Den fire meter lange og ti millimeter tykke brenselsstaven fikk en skade i 2015 og har siden den gang blitt oppbevart i et basseng.

– Da skaden skulle kontrolleres, knakk staven i to deler. Den ene gled ned i festet, mens den andre sitter fast i verktøyet som ble brukt til å løfte den, opplyser atomkraftverkets pressesjef Krister Svahn til Aftonbladet. Han opplyser at staven er omtrent 90 prosent mindre radioaktiv enn den har vært. Onsdagens uhell ser ikke ut til å ha medført økt radioaktivitet, men det er for tidlig å si om det vil oppstå problemer når staven en gang skal fraktes bort.

– Arbeidet med staven er stanset, og analysen vil fortsette torsdag. Nå ligger staven trygt der den er, sier Svahn.

Produksjonen går som normalt ved kraftverket, som leverer omtrent 20 prosent av det totale strømforbruket i Sverige. Ringhals ligger på vestkysten av Sverige, rundt 60 kilometer sør for Göteborg og omtrent like langt unna den danske øya Læsø i Kattegat.