Påtalemyndigheten vil ha Lula varetektsfengslet

Luiz Inácio Lula da Silva, tidligere president i Brasil, kan bli varetektsfengslet på grunn av siktelser om hvitvasking og dokumentforfalskning. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

De statlige anklagerne mener Brasils ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva bør varetektsfengsles mens saken mot ham behandles i rettssystemet.

Onsdag siktet påtalemyndigheten Lula for hvitvasking av penger og dokumentforfalskning. Det er nå opp til en domstol i São Paulo å vurdere hvorvidt siktelsene skal godkjennes, og også om ekspresidenten skal varetektsfengsles i påvente av en rettssak.

Anklagene mot Lula er en del av den store etterforskningen av den såkalte Petrobras-skandalen, som regnes som verdens største korrupsjonssak. Lula har benektet alle anklager, og hans støttespillere har holdt store demonstrasjoner mot at han er trukket inn i saken.

Les også: Lula siktet i korrupsjonssak

– Det er nødvendig å varetektsfengsle ham for å få fortgang i saken, blant annet fordi folk har demonstrert med påstand om at hans status som ekspresident gjør at han kan sette seg selv over loven. Han kan ikke i noe tilfelle få oppfordre folk til å stå imot påtalemyndighetens og politiets etterforskning, eller mot avgjørelser rettssystemet har tatt, heter det i et vedlegg til siktelsen som er sendt inn til domstolen.

Les også: Nok et norsk selskap trekkes inn i Petrobras-saken

Lulas egen stiftelse mener forsøket på å arrestere ekspresidenten bare er et ytterligere bevis på at saken er politisk motivert. I tillegg har det brasilianske arbeiderpartiet, som Lula var med på å stifte, fordømt påtalemyndighetens krav.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Den nevnte Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle oljeselskapet.